Ľubomír Hudačko Správy

Práce trvali vyše roka: Prešovská univerzita sa pýši obnoveným internátom, FOTO

Očakávaným prínosom zateplenia a všetkých navrhnutých opatrní je zníženie tepelných strát objektu o viac ako 50%.

Ilustračný obrázok k článku Práce trvali vyše roka: Prešovská univerzita sa pýši obnoveným internátom, FOTO
4
Galéria
Zdroj: Prešovská univerzita

Po viac ako roku stavebných prác sa Prešovská univerzita (PU) v Prešove môže pýšiť obnovou svojho najväčšieho študentského domova na Ul. 17. novembra č. 11. Dnes24.sk o tom informovala hovorkyňa PU Anna Polačková.

Celkové náklady na rekonštrukciu jeho exteriérovej časti boli podľa jej slov vyčíslené na 1,58 milióna eur a boli hradené zo štrukturálnych fondov Európskej únie a vlastných zdrojov univerzity.

Univerzita projekt dokončila v spolupráci s Ministerstvom životného prostredia Slovenskej republiky v zastúpení Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry.

Išlo o zníženie energetickej náročnosti študentského domova a zníženie tepelnej straty objektu.

Je najväčší

„Tzv. nový internát bol zrekonštruovaný prostredníctvom eurofondov, pričom 75% nákladov bolo hradených z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, 10% tvorili náklady zo štátneho rozpočtu a samotná univerzita sa podieľala 5% spolufinancova­ním,“ prezradila Polačková.

Zrekonštruovaný internát je najväčší zo štyroch ubytovacích objektov univerzity s celkovou kapacitou 873 ubytovacích jednotiek.

Jeho obnova bola pre zhotoviteľa veľkou výzvou, nakoľko prevažná časť stavebných prác sa realizovala počas plnej prevádzky študentského domova.

„Hlavným cieľom projektu bolo znížiť energetickú náročnosť budovy, a to zameraním sa na päť hlavných oblastí, ktoré sa týkali okrem výmeny okien na chodbách internátu zo severnej a z južnej strany, aj zateplenia obvodového plášťa a zateplenia stropu nad prvým a posledným podlažím,“ priblížil Peter Adamišin, prorektor pre stratégiu a rozvoj PU, ktorý bol zároveň projektovým manažérom projektu.

Osadili fotovoltaické panely

Ďalšou oblasťou bolo podľa jeho slov vykurovanie, kde došlo k zaizolovaniu dostupných rozvodov teplej vody a k hydraulickému vyregulovaniu vykurovacej sústavy.

V rámci trendu šetrenia elektrickej energie došlo k inštalácii nových svetelných LED technológií a osadeniu 144 fotovoltaických panelov na južnej strane študentského domova, ktoré sú viditeľné aj voľným okom.

„Očakávaným prínosom zateplenia a všetkých navrhnutých opatrní je zníženie tepelných strát objektu o viac ako 50%, zefektívnenie systému vykurovania a prípravy teplej vody, zníženie energetickej náročnosti osvetľovacej sústavy a súčasne čiastočná sebestačnosť pri výrobe elektrickej energie prostredníctvom fotovoltaickej sústavy s akumulátormi,“ doplnil Adamišin.

Uvedené opatrenia by sa mali prejaviť aj na znížení nákladov univerzity pri prevádzke internátu a spotrebe energií.

Objektívom: Internát pri Prešovskej univerzite už dokončili
4
Galéria
Zdroj: Prešovská univerzita
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM