Správy

POCHVALA pre prešovskú radnicu: Správy o dianí v meste výrazne zabodovali v hodnotení

Primátori miest a starostovia mestských častí už nezneužívajú vydávané noviny tak okato ako v období pred predchádzajúcimi komunálnymi voľbami.

Ilustračný obrázok k článku POCHVALA pre prešovskú radnicu: Správy o dianí v meste výrazne zabodovali v hodnotení
Zdroj: Dnes24.sk

Tieto periodiká sú naďalej prostriedkom najmä na propagáciu aktivít a úspechov vedenia samosprávy.

Na tlačovej konferencii to uviedli zástupcovia Transparency International Slovensko (TIS) pri predstavení výsledkov hodnotenia užitočnosti, objektívnosti a verejnoprávneho charakteru mestských novín.

V poradí už tretie hodnotenie pod názvom Hlásne trúby mapovalo periodiká v 100 najväčších slovenských samosprávach (noviny vydáva 84 z nich).

Čo sa hodnotí

TIS v nich hodnotí to, aký veľký priestor dávajú vedeniu samosprávy, či poskytujú priestor aj kritickým názorom a snažia sa o objektívny, vyvážený obsah, rovnako, či dávajú priestor občanom dozvedieť sa o budúcich rozhodnutiach samosprávy, do ktorých sa môžu zapojiť.

„Značná časť týchto periodík stále slúži predovšetkým na propagovanie úspechov primátorov,“ skonštatoval v globálnom hodnotení riaditeľ TIS Michal Piško. Upozornil, že objektívnosť tlačených mestských médií sa zásadnejšie nezvýšila ani počas aktuálneho volebného obdobia, v ktorom sa do vedenia značnej časti samospráv dostali noví politici sľubujúci zmenu.

Prešov tretí

Najlepšie hodnotenými z hľadiska kritérií verejnoprávnosti a objektívnosti boli v prieskume radničné noviny mesta Košice, Banskej Bystrice a Prešova. Na opačnom póle hodnotenia TIS sú periodiká, ktoré vydáva mesto Tvrdošín, Humenné a Rimavská Sobota.

„Periodikum Prešovský magazín prezentuje hlavne pozitívny obraz o radnici, polemika v texte je prítomná, ale minimálne. Poskytuje občanom veľa informácií o aktivitách radnice a jej vedenia, poskytuje avíza o budúcich rozhodnutiach radnice iba občas, v časti článkov o politike radnice nie je uvedený autor, vedenie radnice je zmieňované len v minimálnej miere alebo vôbec a vedenie samosprávy nie je na fotkách zobrazované takmer vôbec,“ znie hodnotenie od TIS, ktoré zverejnili na svojej webstránke.

ilustračné foto

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM