Milan Jusko Kultúra

Plavky aj spodná bielizeň. Mladé návrhárky ukázali to naj

Dievčatá popustili uzdu fantázii a obliekli do nej svoje spolužiačky i spolužiakov. Ukázali zmysel pre krásu, eleganciu, ale i pre originalitu a odvahu. Ľudia si tak mohli oči vyočiť na ich jedinečných plavkách či dokonca spodnej bielizni. Odborníci

Stovky modelov šiat a módnych doplnkov zaplnili priestory historickej budovy Parku kultúry a oddychu v Prešove, kde sa koná 7. ročník súťaže Módna línia mladých 2012.

Na celoslovenskú súťaž módnej tvorby stredoškolákov s medzinárodnou účasťou pricestovali zástupcovia zo 17 škôl zo Slovenska, Maďarska, Česka a Ukrajiny. Podujatie organizuje Stredná odborná škola (SOŠ) podnikania v Prešove v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky (MŠVVaŠ SR).

Riaditeľ SOŠ Stanislav Kuchta uviedol, že hlavným cieľom súťažnej prehliadky je prezentovať výsledky tvorby študentov v oblasti módy. Zároveň sa takto snažia podporiť kreatívne myslenie autorov, rozvíjať estetickú výchovu a zmysel pre krásu.

„Odborná porota, ktorá hodnotí modely a rovnako aj diváci v hľadisku môžu vidieť v rámci 150 vystúpení viac ako 500 modelov šiat a módnych doplnkov, ktoré vytvorili študenti stredných škôl,“ konštatoval Kuchta.

Súťaž prebieha v ôsmich kategóriách. Okrem voľnej tvorby, stredoškoláci predstavujú svoje modely v kategóriách: scénická a historická tvorba, bielizeň a plavky, zvrchníky, športové odevy, módne doplnky či vychádzkové alebo spoločenské odevy.

V kategórii scénická a historická odevná tvorba sa dnes predstavila študentka Strednej odbornej školy na Gemerskej ulici v Košiciach Michaela Arvaiová. Modely nielen navrhla, ale jeden z nich aj sama na móle predviedla.

„Začala som tvoriť modely od prvého ročníka, čo som prišla na školu. Táto kolekcia sa volá Kabaret, zamerala som sa na čipkované veci. Príprava prebieha niekoľko mesiacov, len samotná výroba modelov trvala vyše dva mesiace,“ povedala 18-ročná študentka tretieho ročníka.

Riaditeľ usporiadajúcej školy pripomenul, že podmienky na účasť v tejto súťaži sú stále rovnaké. Súťažiaci teda musia model navrhnúť, ušiť a žiaci školy ho musia aj odprezentovať na móle.

Výsledky práce hodnotí porota, v ktorej majú svoje zastúpenie odborníci z oblasti módy, dizajnéri a pedagógovia. Tá udeľuje ocenenia v jednotlivých kategóriách a mimoriadne ocenenie Módna línia mladých" a Mladý dizajnér roka.

[color=#ff0000]­[size=18]Krása kraľovala aj na pôde Obchodnej akadémie. Študentky sa tam predviedli v plavkách a ukázali takmer všetko. [link=http://www­.presov24.sk/clan­ky?extend.130558_Stu­dentky-sa-predviedli-v-plavkach,–ukazali-takmer-vsetko!]Pozrite si zábery TU![/link][/si­ze][/color]

presov24/tasr foto, video: Milan Jusko

Plavky aj spodná bielizeň. Mladé návrhárky ukázali to naj
1
Galéria
modna linia mladych
71
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM