Aktualizované Ľubomír Hudačko Správy

Petr zachytil TOP úlovok: V Záhradnom pri Prešove vznikol NÁDHERNÝ záber novej kométy

Najlepšie a najľahšie sa dá kométu pozorovať ráno okolo 4:00 hod. na severovýchodnej oblohe v blízkosti súhvezdia Leva, asi 10 stupňov nad obzorom.

Ilustračný obrázok k článku Petr zachytil TOP úlovok: V Záhradnom pri Prešove vznikol NÁDHERNÝ záber novej kométy
1
Galéria
Zdroj: Petr Horálek

Kométu C/2023 P1 Nishimura len nedávno objavil amatérsky astronóm z Japonska a teraz ju aj voľným okom či malým ďalekohľadom je možné pozorovať na oblohe.

Českému fotografovi Petrovi Horálkovi sa teraz podarilo zachytiť vskutku prekrásny záber tejto kométy neďaleko od Prešova, píše portál iMeteo.sk.

Je na nej jasná planéta Venuša a kométa Nishimura.

Najlepšie a najľahšie sa dá kométu pozorovať v skorých ranných hodinách okolo 4:00 hod. na severovýchodnej oblohe v blízkosti súhvezdia Leva, asi 10 stupňov nad obzorom.

Ešte týždeň

Kométa bude najviac na oblohe svietiť 17. septembra – vtedy sa očakáva, že dosiahne magnitúdu 5, čo znamená, že za priaznivých podmienok môže byť viditeľná aj voľným okom.

„Najbližšie k našej planéte bude kométa okolo 12. – 13. septembra, kedy nás minie vo vzdialenosti asi 125 miliónov kilometrov. Ostáva tak ešte týždeň pre jej pozorovanie,“ doplnili z iMeteo.sk.

„Dá sa zachytiť len fotograficky za svitania nad severovýchodným obzorom. Okolo 15. septembra bude možné ju fotograficky zachytiť aj na večernej oblohe, ale aj za súmraku, keď obloha ešte bude dosť svetlá. V sobotu, keď fotka vznikla, bola teda posledná možnosť ju zaznamenať aj fotografovať pomerne ľahko, čo mnohí fotografi vrátane tých na Slovensku využili,“ povedal samotný autor forografie Petr Horálek.

Jeho snímu dokonca Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v pondelok vybral ako prestížnu astronomickú snímku.

Objektívom: Petr zachytil nádherne jasnú kométu
1
Galéria
Zdroj: Petr Horálek
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM