Ľubomír Hudačko Správy

Pacient neraz nevie, ako dodržiavať diéty: Študentka z Prešova prišla na super pomôcku

Mnohí pacienti si nevedia, alebo nemajú možnosť nájsť informácie na internete. Tieto dôvody ju inšpirovali k spracovaniu a príprave edukačného materiálu.

Ilustračný obrázok k článku Pacient neraz nevie, ako dodržiavať diéty: Študentka z Prešova prišla na super pomôcku
2
Galéria

Študentka Monika zo Strednej zdravotníckej školy na Sládkovičovej ulici v Prešove je v maturitnom ročníku v študijnom odbore praktická sestra, jej túžbou je stať sa lekárkou.

Skúsenosti počas praxe v prešovskej nemocnici a rozhovory s pacientmi, vnukli Monike myšlienku na tému stredoškolskej odbornej činnosti. Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana (FNsP) o tom informuje na svojej webstránke.

Zmätený pacient

Súčasťou starostlivosti o chorého je aj liečebná výživa. Pacient je častokrát zmätený v tom, ako postupovať v dodržiavaní stanovenej diéty najmä po prepustení z nemocnice do domáceho liečenia.

Počas hospitalizácie je im predpísaná lekárom určená diéta, dokonca počas nej môžu navštíviť dietetickú poradňu, kde ich nutriční terapeuti edukujú.

Čo ju inšpirovalo

„Mnohí pacienti si nevedia, alebo nemajú možnosť nájsť informácie na internete. Tieto dôvody ma inšpirovali k spracovaniu a príprave edukačného materiálu o diétnom stravovaní na domáce využitie, ktorý obsahuje krátke a stručné informácie o šiestich najčastejších liečebných diétach," vysvetlila študentka Monika.

Od začiatku do konca to konzultovala s nutričnými terapeutmi FNsP ako aj s námestníčkou pre ošetrovateľskú starostlivosť, Janou Jurašekovou.

Študentka Monika v Prešove vymyslela pomôcku pri diéte
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM