Ľubomír Hudačko Správy

Otázka, ktorá ZAUJÍMA Prešovčanov: Aké platy poberajú viceprimátori Drutarovský a Krajňák?

Zaujímalo nás, aké platy poberajú dvaja viceprimátori mesta Prešov a aj to, či spolu s primátorom Františkom Oľhom uvažujú o ich znížení.

Ilustračný obrázok k článku Otázka, ktorá ZAUJÍMA Prešovčanov: Aké platy poberajú viceprimátori Drutarovský a Krajňák?
Zdroj: TASR/Maroš Černý

Slovensko zasiahla značná inflácia a priamo v Prešove došlo aj k zvyšovaniu daní a poplatkov za odpad. Zaujímalo nás, aké platy v tejto dobe poberajú dvaja viceprimátori mesta Prešov.

„Prvý viceprimátor mesta Prešov Richard Drutarovský poberá len mesačnú odmenu vo výške 3 232 eur, 70% zo základného platu primátora, nakoľko nie je dlhodobo uvoľnený zo zamestnania,“ uviedla pre Dnes24.sk hovorkyňa mesta Terézia Rácová.

Dôvody zvýšenia

V prípade Petra Krajňáka ide o inú sumu. „Druhý viceprimátor Peter Krajňák poberá hrubú mesačnú mzdu vo výške 3 878 eur, 60% zo základného platu a navýšenia platu primátora,“ dodala Rácová.

Z radnice nám tiež uviedli dôvod zvýšenia daní a poplatkov v meste. „Zvýšenie bolo nevyhnutné pre riešenie rozpočtového deficitu a zabezpečovanie dôležitých služieb v meste Prešov. Financovanie odpadov z iných zdrojov je v rozpore so zákonom, pričom obyvatelia Prešova tento prístup minulých vedení pocítili najmä na nedostatočnej kvalite služieb, napríklad absentujúce pravidelné kosenie,“ tlmočila stanovisko radnica hovorkyňa Rácová.

Priamej odpovedi k možnému uvažovaniu o znížení platov primátora a viceprimátorov sme sa nedočkali.

Množstvo práce

„Zmena našich platov po nástupe do funkcie bola založená na faktoroch, ako je úroveň zodpovednosti a množstvo práce súvisiacej s našimi funkciami, a ich prípadné zníženie by neovplyvnilo a nemalo by racionálne prepojenie na poplatky za odpady a dane z nehnuteľností, kde ide rádovo o milióny eur,“ vysvetlili na záver pre Dnes24.sk z vedenia mesta s tým, že tak, ako plat primátora, aj plat viceprimátorov „je stanovený právnymi rámcami a odobrený hlasovaním v mestskom zastupiteľstve.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM