Správy

Zmeny na východnej hranici: Strážiť ju budú bezpilotné lietadlá, pečiatkovanie pasov SKONČÍ!

Slovenskú hranicu s Ukrajinou budú strážiť aj dve bezpilotné lietadlá.

Ilustračný obrázok k článku Zmeny na východnej hranici: Strážiť ju budú bezpilotné lietadlá, pečiatkovanie pasov SKONČÍ!
Zdroj: TASR/František Iván

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom vyhlásil, že polícia posilňuje a modernizuje bezpečnostné opatrenia na hranici. Napriek tomu, že tieto dve lietadlá sú už pripravené v Sobranciach, chýba infraštruktúra pre ich prevádzku.

Podľa Eštoka je potrebné vybudovať vykrývač, ktorý ich následne vie navigovať.

Odovzdať bol tiež päť nových motorových vozidiel hraničnej a cudzineckej polícii.

Veľká rekonštrukcia

Reč bola aj o pripravovanej veľkej rekonštrukcii hraničného prechodu. „Dôjde k rozšíreniu cestných pásov z aktuálnych dvoch až na päť v každom jazdnom smere,“ povedal Šutaj Eštok s tým, že je to dôležité najmä v kontexte rastúcej kamiónovej dopravy. Rekonštrukcia by sa mohla začať na jeseň.

Koniec pečiatkovaniu

Poradca ministra vnútra pre vnútornú bezpečnosť Ladislav Csémi na hraničnom priechode upozornil, že sa na hraniciach pripravuje ďalší významný krok, konkrétne 6. októbra, keď sa zavedie nový Entry/Exit System, ktorý nahradí pečiatkovanie pa­sov.

Tento systém podľa neho zvýši bezpečnosť, pretože každá osoba, aj bez víz, bude musieť byť zaregistrovaná do systému. Je to súčasťou európskeho systému takzvaných šikovných hraníc, priblížil.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM