Správy

Obľúbený turistický cieľ pre východniarov bude ZATVORENÝ: Až do Vianoc sa tam nedostaneme

Aktuálne prebiehajú zemné práce na IV. nádvorí a vojenských kasárňach a menia tiež drevený šindeľ na strechách.

Ilustračný obrázok k článku Obľúbený turistický cieľ pre východniarov bude ZATVORENÝ: Až do Vianoc sa tam nedostaneme
Zdroj: Dnes24.sk

Hrad a skanzen v Starej Ľubovni budú až do Vianoc pre verejnosť zatvorené. Dôvodom je prebiehajúca rekonštrukcia severovýchodnej steny hradby, III. nádvoria a rozsiahla údržba areálov expozícií múzea.

Informoval o tom riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík s tým, že aktuálne prebiehajú zemné práce na IV. nádvorí a vojenských kasárňach a menia tiež drevený šindeľ na strechách.

„Máme za sebou náročnú sezónu s rekordnou návštevnosťou na úrovni 200-tisíc turistov, takže je potrebná dôsledná údržba,“ upozornil Mikulík.

Odhalila sa časť kasární

Investičná akcia za približne 1,2 milióna eur súvisí so zrútením časti severovýchodnej hradnej fortifikácie hradu v roku 2011. To spôsobilo havarijný stav tejto významnej kultúrnej pamiatky.

„Miesto pádu hradného múru sme začali diagnostikovať a zároveň hľadať riešenia, ako havarijný stav odstrániť a hradný múr zachrániť. Zistili sme však, že pádom múra sa odhalila časť pôvodných vojenských historických kasární zo 17. storočia, o ktorých sme mali dôkazy z dobových záznamov,“ objasnil Mikulík.

Pri archeologických vykopávkach našli viacero zaujímavých artefaktov – kachlice, strelivo, riad, ale napríklad aj hraciu kocku. Výskum odhalil základy kasární, obytné priestory a zachované delové strieľne.

V súčasnosti hradba a významná archeologická lokalita podľa múzea naďalej podliehajú rozsiahlej deštrukcii.

Vytvoria sokoliarsky dvor

„Našou snahou je v rámci projektu nádvorie celú archeologickú lokalitu, severovýchodný múr, ale aj hradnú studňu, respektíve cisternu zachrániť. Projekt umožní prezentovať historické vojenské kasárne formou stálej expozície s využitím moderných digitálnych technológií,“ dodáva Mikulík s tým, že súčasťou projektu je vytvorenie sokoliarskeho dvora spojeného s prezentáciou umenia dravých vtákov a ich využitia na aves terapiu.

V oblasti rozvoja cestovného ruchu je súčasťou projektu prezentácia dobových hradných remesiel. Projekt finančne podporilo Ministerstvo kultúry SR z programu Obnovme si svoj dom vo výške 650-tisíc eur. Spolufinancovanie na úrovni 567-tisíc eur zabezpečil zriaďovateľ múzea Prešovský samosprávneho kraj.

archívne foto

Zdroj: Polícia Slovenskej republiky
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM