Správy

Košická zoo musí šetriť: Zrušila vianočné akcie a predáva niektoré zvieratá!

Zoologická záhrada v Košiciach v snahe ušetriť peniaze začína s vyraďovaním niektorých nadbytočných zvierat.

Ilustračný obrázok k článku Košická zoo musí šetriť: Zrušila vianočné akcie a predáva niektoré zvieratá!
Zdroj: TASR/Milan Kapusta , TASR/František Iván

V súvislosti so zlou finančnou situáciou mesta tento mesiac upustila aj od organizovania tradičných podujatí. Za zoo o tom informovala Eva Malešová s tým, že sa to s najväčšou pravdepodobnosťou odrazí aj na návštevnosti.

Musia ušetriť 5%

„Dodržať rozhodnutie mesta, že každý mestský podnik v tomto krízovom režime má povinnosť ušetriť päť percent prevádzkových nákladov, nie je v podmienkach našej organizácie jednoduché,“ uviedol riaditeľ zoo Erich Kočner. Dodal, že zvieratá musia mať vytvorené adekvátne podmienky na prežitie aj v zime.

Spresnil, že prešli všetky chovné zariadenia, aby eliminovali úniky tepla. Pomohli si napríklad minerálnou vatou. „V snahe ušetriť na krmive využívame aj vlastné zdroje a začali sme vyraďovať zvieratá nevhodné do chovu a z vlastného odchovu aj predajom, čo však v súčasnosti nie je cieľom zoo,“ zdôraznil.

Andulky na predaj

Ako vysvetlil, predaj sa týka len niektorých druhov zvierat, z ktorých majú viac kusov. „Ide o takzvané nadbytočné zvieratá, hlavne domáce plemená,“ dodal s tým, že záujem môže prejaviť aj verejnosť. Na predaj sú napríklad aj andulky.

K úspore nákladov na energie má tiež pomôcť upustenie od organizovania tradičných decembrových podujatí ako Mikuláš pre deti a Vianočná zoo. Malešová tak predpokladá, že sa nepodarí dosiahnuť štvrťmiliónovú návštevnosť za celý rok.

„Keďže zoo zrušila predvianočné akcie, je takmer isté, že decembrová návštevnosť bude nižšia ako obvykle,“ dodala s tým, že od začiatku roka prišlo do areálu zoo v Košiciach 242 000 ľudí.

Mesto Košice pre nepriaznivú finančnú situáciu vstúpilo od 1. decembra do krízového režimu. Zoo je príspevkovou organizáciou mesta.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM