Rôzne

Z vojenského cintorína v Humennom zoberú hrsť zeme: Poputuje do základov nového ruského chrámu

V budúcom roku 2020 si celý svet pripomenie 75. výročie víťazstva nad fašizmom.

Ilustračný obrázok k článku Z vojenského cintorína v Humennom zoberú hrsť zeme: Poputuje do základov nového ruského chrámu
Zdroj: Dnes24.sk

Pri tejto príležitosti vo Vojensko-historickom parku kultúry Ozbrojených síl Ruskej federácie „Patriot“, bola začatá výstavba Hlavného chrámu Ozbrojených síl Ruskej federácie.

A do jeho základov sa bude symbolicky vkladať zem z vojnových hrobov príslušníkov sovietskej armády, ktorí padli v 2. svetovej vojne na území iných štátov, vrátane Slovenska a Humenného. Informovala o tom Michaela Dochánová z tlačového referátu Mestského úradu v Humennom.

Prevzatie hrste zeme z humenského vojenského cintorína sa uskutoční v pondelok 16. decembra o 11:00 hod. pri Pamätníku padlých sovietskych vojakov .

„Slávnostného ceremoniálu sa zúčastní aj delegácia Veľvyslanectva Ruskej federácie v Slovenskej republike na čele s prvým sekretárom Veľvyslanectva Ruskej federácie v Slovenskej republike, Anatoliom Anatolievičom Tomnikovom,“ uviedla Dochánová s tým, že súčasťou slávnostného aktu bude aj položenie vencov k Pamätníku padlých sovietskych vojakov.

„Slávnostnému ceremoniálu bude predchádzať prijatie prvého tajomníka Veľvyslanectva Ruskej federácie v Slovenskej republike na pôde Mestského úradu v Humennom o 10:15 hod. na 2. poschodí v zasadačke Mestskej rady,“ doplnila ešte Dochánová.

Vedeli ste, že? Pamätný humenský cintorín – Padlí sovietskej armády je národnou kultúrnou pamiatkou. Sú tam pochovaní najmä ruskí a ukrajinskí vojaci, ktorí padli v bojoch pri Humennom počas 2. svetovej vojny, ale aj príslušníci armády iných národností. Spolu tam odpočíva celkovo 174 vojakov a dôstojníkov.

Dominantou cintorína je pamätník mohylového tvaru. Súčasťou pietneho miesta je aj hrob partizánskeho veliteľa A. G. Jemeľjanova, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

Otváranie obchodného domu, výstavba tržnice, autá na námestí… Pozrite si FOTKY z Humenného, ktoré vás vrátia v čase!

Zaspomínajte si s nami: Archívne FOTKY Humenného zo 70-tych a 80-tych rokov
17
Galéria

Hl. foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM