Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Vihorlatská hvezdáreň v Humennom prilákala zahraničných vedcov

Viac ako 60 vedcov zo štyroch krajín bude hostiť humenská hvezdáreň. Prilákajú ich hviezdy a zaoberať sa budú aj astroturistikou.

Ilustračný obrázok k článku Vihorlatská hvezdáreň v Humennom prilákala zahraničných vedcov
Zdroj: Dnes24.sk

Viac ako 60 vedcov zo štyroch krajín sa bude od štvrtka do soboty (7. 12.) venovať téme premenných hviezd. Pravidelná medzinárodná konferencia Kolos sa uskutoční na Astronomickom observatóriu na Kolonickom sedle a v dome kultúry v Stakčíne v okrese Snina.

Astroturistika

Aj tento rok spomínanú akciu zorganizovala Vihorlatská hvezdáreň v Humennom. Informoval o tom jej riaditeľ Igor Kudzej.

Okrem ústrednej témy, ktorej je podľa Kudzejových slov venovaná väčšina z 51 nahlásených príspevkov, si účastníci zo Slovenska, Poľska, Ukrajiny a Maďarska vypočujú i prednášky z astrometrie, geofyziky, výuky astronómie či astroturistiky.

Spolupráca

Súčasťou konferencie bude aj bilancovanie aktivít vzídených z dohody o vzájomnej spolupráci a pomoci medzi Vihorlatskou hvezdárňou v Humennom a Astronomickým observatóriom Národnej univerzity v Odese, ktorú vedecké pracoviská podpísali pred 20 rokmi, 19. októbra 1999.

Konferenciu podporili Agentúra pre vedu a výskum, Univerzita P. J. Šafárika v Košiciach, Neinvestičný fond Teleskop, Slovenský zväz astronómov a Slovenská astronomická spoločnosť.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

K hviezdam má blízko aj vianočný strom na humenskom námestí v našej fotogalérii.

Na námestí v Humennom už stojí vianočný strom. Obzrite si ho
7
Galéria

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM