Aktualizované Rôzne Správy

VIDEO: Veci padali z poličiek, ľuďom sa chveli postele: Časť Slovákov prebudilo silné zemetrasenie!

Ani Slovensku sa nevyhýbajú seizmologické otrasy. Východ krajiny prebudilo zemetrasenie.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Veci padali z poličiek, ľuďom sa chveli postele: Časť Slovákov prebudilo silné zemetrasenie!
8
Galéria
Zdroj: TASR

Zem sa v noci zo štvrtka 23. apríla na piatok 24. apríla zatriasla na východe Slovenska. Zemetrasenie prebudilo obyvateľov Michaloviec a okolia.

„Epicentrum zemetrasenia o sile 3,5 magnitúda bolo v blízkosti obce Tušická Nová Ves, ktorá je vzdialená od miest Sečovce a Michalovce len zopár kilometrov,“ informuje portál iMeteo.sk.

Otrasy boli zaznamenané v hĺbke približne 20 km.

„Zemetrasenie s takou silou je už relatívne silné, hlavne na Slovensko. Najviac ho pocítili obyvatelia obce Tušická Nová Ves, okolitých obcí a mesta Michalovce,“ dodáva iMeteo.sk.

„Na SNP sa s nami zatriasla bytovka a popadali veci z poličiek,“ napísal nám čitateľ z Michaloviec.

Podľa Richterovej škály sa zemetrasenie s hodnotou 3,5.9 radí medzi malé. Richterova stupnica pozná 10 úrovní: mikro (< 2), veľmi malé (2 – 2,9), malé (3 – 3,9), slabé (4 – 4,9), stredné (5 – 5,9), silné (6 – 6,9), veľké (7 – 7,9), veľmi veľké (8 – 8,9), masívne (9 – 9,9) a meteorické (10+)

Aktualizované: Zemetrasenie na východe Slovenska, ku ktorému došlo v piatok krátko po 1.00 h, malo magnitúdu 3,4. Pre TASR to potvrdil Kristián Csicsay z oddelenia seizmológie Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied.

„Epicentrum zemetrasenia je približne jeden kilometer južne od vodnej nádrže Zemplínska šírava, medzi obcami Zalužice a Lúčky v okrese Michalovce,“ uviedol s tým, že hĺbku ohniska zemetrasenia určili na 16,2 kilometra.

„V tej oblasti zemetrasenia nie sú zriedkavým javom, naposledy tam bolo zemetrasenie, ktoré spôsobilo škody 20. mája 2003 s epicentrom pri Jasenove a malo lokálne magnitúdo 4,3,“ doplnil. Ako dodal, vedci zatiaľ evidujú viac ako 300 makroseiz­mických dotazníkov.

Na nočné zemetrasenie upozornili na sociálnej sieti aj obyvatelia Michaloviec. Ako sa pre TASR vyjadrila hovorkyňa mestského úradu Iveta Palečková, mesto v tejto súvislosti nezaznamenalo žiadne hlásenia o zraneniach či škodách na majetku. O menších škodách TASR informoval riaditeľ Základnej školy Pavla Horova Slavko Pavolko.

Zdroj: Facebook
V OBRAZOCH: Škody po zemetrasení v Michalovciach
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM