Správy

V prvý školský deň odvezú autobusy žiakov úplne zadarmo!

Prímestská autobusová doprava Prešovského kraja sa po letných prázdninách vráti do bežného režimu. A v prvý deň odvezie žiakov zadarmo.

Ilustračný obrázok k článku V prvý školský deň odvezú autobusy žiakov úplne zadarmo!
Foto: Ľubomír Hudačko

Žiaci základných a stredných škôl budú prvý školský deň cestovať prímestskou autobusovou dopravou v Prešovskom kraji zadarmo. Dohodla sa na tom krajská samospráva so všetkými svojimi dopravcami. Informovala o tom Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu Prešovského samosprávneho kraja (PSK).

Dopravné zápchy

Od stredy 2. 9. budú linky premávať podľa grafikonu pracovný deň – školský rok, čím dôjde najmä k posilneniu ranných a popoludňajších spojov pre pracujúcich a žiakov.

„PSK zároveň požiadal krajský dopravný inšpektorát a Slovenskú správu ciest o uprednostnenie školských spojov na trase Prešov – Hanušovce nad Topľou a Prešov – Vranov nad Topľou, kde sa aktuálne realizuje rozsiahla rekonštrukcia cestnej komunikácie,“ uviedla Heilová.

V úsekoch dochádza podľa jej slov k vytváraniu dopravných zápch s meškaním a predĺžením cestovného času v prípadoch rannej špičky aj o 200 percent doby jazdy.

Prvý deň

„PSK preto žiada o spoluprácu a návrh riešenia, ktorým by bola zabezpečená preferencia autobusov prímestskej autobusovej dopravy, a tým aj zvoz žiakov do škôl v čase začiatku školského vyučovania,“ skonštatovala Heilová.

Prvý školský deň, teda 2. septembra, sa žiaci základných a stredných škôl odvezú autobusmi prímestskej autobusovej dopravy PSK do škôl zadarmo. Kraj sa na tom dohodol so svojimi štyrmi zmluvnými dopravcami – SAD Prešov, SAD Humenné, SAD Poprad a Bus Karpaty.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM