Správy Samospráva

Ako pokračuje rekonštrukcia humenskej nemocnice?

Modernizáciou prechádza JIS, neurologické oddelenie aj rádiológia.

Ilustračný obrázok k článku Ako pokračuje rekonštrukcia humenskej nemocnice?
Zdroj: Dnes24.sk

Súčasťou rekonštrukcie je aj vznik klastra – spoločnej lôžkovej časti neurologického a interného oddelenia. Spoločná zrekonštruovaná JIS už slúži svojmu účelu, rovnako ako prvé z troch podlaží budúceho klastra.

Kompletná rekonštrukcia realizovaná vďaka eurofondom s desaťpercentnou účasťou investora má byť podľa slov riaditeľa Nemocnice Svet zdravia Humenné Jaroslava Marčišina ukončená do septembra 2021.

„Zoskupením príbuzných medicínskych odborov do jedného spoločného celku dokážeme lepšie a racionálnejšie využívať prístrojovú techniku, personálne kapacity a zaviesť systém takzvaných plávajúcich lôžok, aby sme ich dokázali efektívne využívať,“ vysvetlil.

Každý z pacientov, ktorí budú hospitalizovaní na tomto klastri, bude môcť ležať na hociktorej izbe. Zatiaľ, čo sestry sa budú starať o všetkých pacientov na zverenom úseku, lekári za nimi budú chodiť podľa svojej špecializácie.

Prvé poschodie klastra poskytuje celkovo 22 lôžok na 11 izbách v dvojlôžkovom štandarde, pričom každá z izieb má po novom vlastné sociálne zariadenie.

JIS má k dispozícii 11 lôžok v štyroch oddelených boxoch, pracovisko má aj jednu osobitnú izolačnú izbu s kompletným príslušenstvom.

Rozsiahla modernizácia

Počas prvej fázy rekonštrukcie spodných poschodí takzvaného internistického pavilónu nemocnica preinvestovala viac ako 635 000 eur, za ďalších vyše 481 000 eur nemocnica postupne nakupuje medicínsky a štandardný mobiliár pre celé pracovisko.

Okrem obnovy vodovodných, tepelných a kanalizačných rozvodov, kompletnej výmeny elektroinštalácie a kabeláže nemocnica vynovila aj priestory jednotlivých izieb. Súčasťou rekonštrukcie je aj kompletná rekonštrukcia výťahov v pavilóne.

Nemocnica zároveň pracuje na rekonštrukcii rádiológie vrátane zabezpečenia nového vybavenia. Ako uviedol Marčišin, má ísť o digitálny skiagrafický röntgenový prístroja, CT prístroj, ultrasonograf a digitálny mamograf.

Ukončenie stavebných prác sa očakáva v november tohto roka, posledný z prístrojov by mal na novej rádiológii pribudnúť na budúci rok.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM