Správy

Rebríček radničných novín: Humenské v hodnotení pohoreli

Primátori miest a starostovia mestských častí už nezneužívajú vydávané noviny tak okato ako v období pred predchádzajúcimi komunálnymi voľbami.

Ilustračný obrázok k článku Rebríček radničných novín: Humenské v hodnotení pohoreli
Zdroj: pixabay.com

Radničné periodiká sú naďalej prostriedkom najmä na propagáciu aktivít a úspechov vedenia samosprávy. Na tlačovej konferencii to uviedli zástupcovia Transparency International Slovensko (TIS) pri predstavení výsledkov hodnotenia užitočnosti, objektívnosti a verejnoprávneho charakteru mestských novín.

Objektívnosť a vyváženosť

„Značná časť týchto periodík stále slúži predovšetkým na propagovanie úspechov primátorov,“ skonštatoval v globálnom hodnotení riaditeľ TIS Michal Piško. Upozornil, že objektívnosť tlačených mestských médií sa zásadnejšie nezvýšila ani počas aktuálneho volebného obdobia, v ktorom sa do vedenia značnej časti samospráv dostali noví politici sľubujúci zmenu.

V poradí už tretie hodnotenie pod názvom Hlásne trúby mapovalo periodiká v 100 najväčších slovenských samosprávach (noviny vydáva 84 z nich). Výsledný rebríček nájdete TU.

TIS v nich hodnotí to, aký veľký priestor dávajú vedeniu samosprávy, či poskytujú priestor aj kritickým názorom a snažia sa o objektívny, vyvážený obsah, rovnako, či dávajú priestor občanom dozvedieť sa o budúcich rozhodnutiach samosprávy, do ktorých sa môžu zapojiť.

Humenné na chvoste

Najlepšie hodnotenými z hľadiska kritérií verejnoprávnosti a objektívnosti boli v prieskume radničné noviny mesta Košice, Banskej Bystrice a Prešova. Na opačnom póle hodnotenia TIS sú periodiká, ktoré vydáva mesto Tvrdošín, Humenné a Rimavská Sobota (Benefit zhodne po 32%).

Tieto tri samosprávy podľa hodnotenia TIS vydávajú najškodlivejšie noviny. „Primátormi sú najviac zneužívané na osobnú prezentáciu, pri posledných dvoch samosprávach aj na pravidelné napádanie oponentov,“ uvádza TIS na webovej stránke.

Humenské radničné noviny podľa TIS propagujú vedenie radnice abnormálne často. „Periodikum Humenské noviny prináša iba oficiálny názor politického vedenia, diskusia úplne chýba. Poskytuje občanom veľa informácií o aktivitách radnice a jej vedenia, nie je dobrým zdrojom informácií o budúcich rozhodnutiach, podstatná časť článkov o politike radnice je anonymná, bez osobnej zodpovednosti za obsah, slúži často ako nástroj pre účelovú prezentáciu vedenia radnice a vedenie radnice je na fotkách zobrazené v rozumnej miere,“ uviedla TIS v hodnotení humenských novín.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM