Správy

Prešovská župa má stále voľné kapacity na ubytovanie utečencov: Aktuálne prichýlili viac než 500

Približne 1000 ubytovacích lôžok pre utečencov z Ukrajiny na 13 rôznych miestach v ôsmich okresoch kraja má v súčasnosti k dispozícii Prešovský samosprávny kraj.

Ilustračný obrázok k článku Prešovská župa má stále voľné kapacity na ubytovanie utečencov: Aktuálne prichýlili viac než 500
Zdroj: TASR/Jana Ďurašková

Ako informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová, v súčasnosti poskytujú útočisko 528 migrantom.

Krajská samospráva na účely núdzového ubytovania migrantov nateraz vyčlenila a pripravila školské internáty, respektíve školské penzióny a turistické ubytovne pri stredných školách v deviatich mestách s kapacitou viac ako 500 lôžok. Ďalších takmer 500 miest pridala v Prešove v športovej hale hotelovej akadémie a bývalom sídle strednej odbornej školy dopravnej.

V Centre sociálnych služieb Vita Vitalis vytvorila v samostatnom krídle zariadenia taktiež miesto krátkodobého ubytovania s kapacitou približne 20 lôžok, ktoré slúži na rýchle umiestnenie malých skupín migrantov.

Prevažne matky s deťmi

Aktuálne je k dnešnému dňu obsadenosť lôžok, ktoré PSK doteraz vyčlenil na účely núdzového ubytovania pre migrantov, približne 53 percent. Konkrétne má prichýlených 528 ukrajinských utečencov. Najviac, 128, v školskom internáte pri SOŠ drevárskej vo Vranove nad Topľou, z toho je až 49 ukrajinských utečencov do 18 rokov. V budove SOŠ dopravnej v Prešovej je dočasne ubytovaných 110 ľudí, prevažne matiek s deťmi,“ priblížila Jeleňová.

V školskom internáte pri SOŠ polytechnickej a služieb arm. gen. L. Svobodu vo Svidníku je to 81 migrantov, v školskej ubytovni pri SOŠ ekonomiky, hotelierstva a služieb J. Andraščíka v Bardejove 72, v školskom penzióne pri SOŠ technickej v Poprade a školskom internáte pri SOŠ Snina zhodne po 13 migrantov.

Ďalšie ubytovacie zariadenia pri stredných školách v Sabinove, Prešove, Poprade, Kežmarku a Svite evidujú spolu 111 ubytovaných utečencov.

Základné služby

Na týchto miestach sú im poskytované základné služby, od celodennej stravy, sociálneho a hygienického štandardu, po odvoz odpadu. Suchá strava, občerstvenie v podobe bagiet či tekutín je v krajských ubytovacích zariadeniach zabezpečované aj cez humanitárne zbierky. Vlastnú humanitárnu zbierku má vyhlásenú tiež Úrad PSK,“ dodala Jeleňová.

Foto: Ilustračné

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM