ELA Správy

Lietadlom z Bratislavy do Košíc? Minister dopravy Ráž prišiel s prekvapivými správami

Priame letecké spojenie medzi Košicami a Bratislavou, ktoré prevádzkovali České aerolínie, bolo zrušené v januári 2019.

Ilustračný obrázok k článku Lietadlom z Bratislavy do Košíc? Minister dopravy Ráž prišiel s prekvapivými správami
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Viete si predstaviť, že z Bratislavy do Košíc sa dostanete za trištvrte hodinku namiesto niekoľkých hodín po stále nedokončenej diaľnici? Áno, ale letecky. Takto to bolo ešte pár rokov dozadu.

Nový minister dopravy Jozef Ráž však otvoril tému obnovy leteckého spojenia medzi hlavným mestom a metropolou východu. Tak trochu tomu aj dopomohol príchod automobilky Volvo v blízkosti Košíc.

Podľa novely zákona, ktorú 16. januára schválili poslanci, štát poskytne príspevok v civilnom letectve ako minimálnu pomoc alebo štátnu pomoc na vykonávanie pravidelnej leteckej dopravy na území Slovenska alebo medzi slovenskými letiskami a zahraničnými.

Nástroj má byť podľa rezortu dopravy nápomocný k umožneniu zvýšenej mobility ľudí a k rozvoju cestovného ruchu v rámci regiónov.

Ministerstvo dopravy by mohlo letecké spojenie podporiť štátnou dotáciou v rámci schválenej novely zákona o odplatách a o poskytovaní príspevku v civilnom letectve.

Letecké spojenie medzi Bratislavou a Košicami by sa mohlo v budúcnosti obnoviť, vysvetľuje minister dopravy Jozef Ráž. Rezort dopravy by mohol linku podporiť štátnou dotáciou v rámci schválenej novely zákona o odplatách a o poskytovaní príspevku v civilnom letectve. Nepôjde iba o toto spojenie, ktoré chce ministerstvo iniciovať.

Ministerstvo plánuje vyhlásiť otvorenú výzvu, v ktorej sa budú môcť letecké spoločnosti uchádzať aj o podporu leteckej linky Košice – Göteborg. „Túto priamu leteckú linku máme ako záväzok z medzinárodnej zmluvy na zriadenie fabriky Volva,“ vysvetlil Ráž na sociálnej sieti.

BUDE SA ZNOVU LIETAŤ MEDZI BRATISLAVOU A KOŠICAMI? NR SR schválila zákon na podporu leteckých liniek, vďaka ktorému...

Posted by Ministerstvo dopravy SR on Wednesday, January 17, 2024

Neprehliadnite aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM