Správy

Humanitárna pomoc môže smerovať aj cez priechod Ubľa. Ktoré vozidlá pustia cez hranicu?

Humanitárnu pomoc pre Ukrajinu sa okrem hraničného priechodu Vyšné Nemecké môže prevážať aj cez priechod v Ubli.

Ilustračný obrázok k článku Humanitárna pomoc môže smerovať aj cez priechod Ubľa. Ktoré vozidlá pustia cez hranicu?
Zdroj: Facebook.com/Polícia Slovenskej republiky

Humanitárna pomoc na Ukrajinu môže od polnoci zo štvrtka na piatok (4. 3.) smerovať nielen cez hraničný priechod Vyšné Nemecké, ale aj cez Ubľa – Malyj Bereznyj. Informovala o tom Finančná správa (FS) SR s upozornením, že sa to týka vozidiel do 3,5 tony. Je nutné, aby organizácie pripravili súpis prepravovaného tovaru, ktorý je potrebné riadne precliť na Ukrajine.

Zoznam tovaru

„Finančná správa informuje, že sa rozšíria možnosti prepravy humanitárnej pomoci na Ukrajinu. Vozidlá do 3,5 tony budú môcť od polnoci dnešného dňa na prestup cez slovensko-ukrajinskú štátnu hranicu využívať aj hraničný priechod Ubľa – Malyj Bereznyj, nielen Vyšné Nemecké,“ uviedla hovorkyňa FS Martina Rybanská.

Naďalej však platia všetky pravidlá. Nad prepravou tovaru, ktorý má byť vyvezený na územie Ukrajiny, je zo strany colných orgánov vykonávaný colný dohľad. Tovar musí byť skontrolovaný a na to je potrebné predložiť zoznam. Verejnosť nájde informatívny vzor na portáli finančnej správy na špecializovanej podstránke k situácii na Ukrajine.

Štatistika z Vyšného Nemeckého

FS zároveň informovala, že od začiatku marca do štvrtka 11.00 hod. sa cez hraničný priechod Vyšné Nemecké podarilo prepustiť na ukrajinskú stranu 282 vozidiel s humanitárnou pomocou. Pre osobnú dopravu fungujú v nepretržitej prevádzke cestné hraničné priechody vo Vyšnom Nemeckom, Ubli aj vo Veľkých Slemenciach.

Pozastavená bola pravidelná medzinárodná osobná železničná a autobusová hromadná doprava medzi Ukrajinou a SR. Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké pribudlo vybavovanie peších cestujúcich, pričom autobusy sú vybavované aj na pracovisku nákladná doprava.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM