Správy

Bude v Humennom nová budova nemocnice? Stáť by mohla už o ŠTYRI roky

Nová štvorposchodová budova nemocnice novej generácie by mohla v Humennom stáť v roku 2026.

Ilustračný obrázok k článku Bude v Humennom nová budova nemocnice? Stáť by mohla už o ŠTYRI roky
Zdroj: Mesto Humenné

Jej výstavba s predpokladanými nákladmi vo výške 70 miliónov eur je podmienená schválením finančných prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti SR. Informovala o tom komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia Jana Fedáková.

Viac lôžok aj ambulancie

„V pláne je výstavba štvorpodlažnej budovy, ktorá by ponúkla priestory pre nový urgentný príjem, pre oddelenie anestéziológie a multiodborovej intenzívnej starostlivosti (23 lôžok) a pre päť nových operačných sál,“ priblížila Fedáková. Nová budova by mala vytvoriť zázemie aj pre pôrodnicu novej generácie vrátane gynekologického, pediatrického a neonatologického programu. Celkový predpokladaný počet nových lôžok je 279. V zariadení by tiež malo vzniknúť 15 nových ambulancií.

„V súčasnosti v sieti nemocníc Svet zdravia pracujeme na príprave štúdie uskutočniteľnosti, ktorá by mala byť sfinalizovaná v máji tohto roka a zároveň pripravujeme žiadosť o posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA),“ doplnila Fedáková. Súkromný poskytovateľ zdravotnej starostlivosti chce projekt rezortu zdravotníctva predložiť v apríli. Stavebníkom bude Nemocnica A. Leňa Humenné.

Humenská nemocnica uskutočnila v roku 2021 na 308 lôžkach 8 534 hospita­lizácií. Má 474 zamestnancov.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM