Rôzne

3. najsympatickejšia obec nášho okresu trochu inak: Vedeli ste o Jasenove aj toto?

Je známy, má dominantu, ktorú poznajú aj hranicami regiónu a stal sa v hlasovaní 3. najsympatickejšou obcou Humenského okresu. Spoznajte Jasenov ešte o čosi viac.

Ilustračný obrázok k článku 3. najsympatickejšia obec nášho okresu trochu inak: Vedeli ste o Jasenove aj toto?
15
Galéria

V našom nedávnom hlasovaní o najsympatickejšiu obec v okrese Humenné obsadil krásnu bronzovú pozíciu Jasenov a to s počtom hlasov 346. A keďže ide aj vďaka priamemu susedstvu s Humenným či stredovekej stavbe- Jasenovskému hradu o známu obec, rozhodli sme sa ju predstaviť trochu inak. Zamerali sme sa na všakovaké zaujímavosti o tejto dedine. Domáci už o mnohých zrejme vedia, ale čo (potenciálni) návštevníci tejto dediny?

  • Tak na začiatok, zamýšľali ste sa niekedy nad názvom obce? Panuje zhoda, že jeho korene sú v slove jaseň, pričom ide o druh listnatého stromu.
  • Jasenov bol v rokoch 1971 – 1990 súčasťou mesta Humenné.
  • V smere z Humenného je konečnou obcou a teda riadna cesta pre autá už ďalej nevedie.
  • Hradná zrúcanina resp. jej súčasti nie sú jedinou národnou kultúrnou pamiatkou v obci. Je ňou aj Kostol sv. Martina, ktorý je pôvodne renesančný, prevládajúci sloh je však barok.
  • Okolie Jasenova je známe aj výskytom jaskýň. Známa je predovšetkým Dúpna jaskyňa dlhá 35 metrov, ktorá je prístupná verejnosti. V stredoveku a ranom novoveku na mieste pravidelne táborili zbojnícke bandy a počas vojen (vrátane druhej svetovej) ju využívali aj obyvatelia Jasenova.
  • Naopak, verejnosti neprístupné sú jaskyne Medvedia diera a Jasenovská hradná jaskyňa, ktorá sa nachádza v lokalite hradu a z historického hľadiska je povestná dielňou na falšovanie mincí.
  • Vihorlatské múzeum našlo na hrade pri svojom archeologickom výskume okrem iného keramiku z 15.-17. storočia, súčasti výstroja aj výzbroja, súčasti odevu, štítkový prsteň z 12.-14. storočia, kostené predmety ako píšťalu či vábičku a aj mince patriace do 15.-17. storočia.
  • Vedeli ste, že v Jasenove pôsobí aj dedinská folklórna skupina? Volá sa DUPNA, venuje sa spevu aj tancu a je zvlášť zameraná na zvykoslovné pásma a na uchovávanie zvykov obce.
  • V Jasenove sa každoročne koná Sotácky folklórny festival. Vlani v lete napísal svoj 24. ročník a vrcholom podujatia bol koncert skupiny Polemic.
  • A na záver… Povesť o Drugethovcov hovorí, že pre svoju záchranu dali vykopať z hradu Jasenov do humenského kaštieľa podzemnú tajnú chodbu, dlhú asi tri kilometre. Pri dávnych prieskumoch sa naozaj našli v kaštieli podzemné chodby smerujúce k Jasenovu a rovnako aj na hrade, ale po niekoľkých metroch boli zasypané…
OBRAZOM: Toto je ona, tretia najsympatickejšia dedina v Humenskom okrese
15
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM