Ľubomír Hudačko Správy

NOVINKA v prímestskej doprave pre Prešov a okolie: Dočkáme sa aj informačných tabúľ

Cez informačný systém sa majú dostať k cestujúcim včas aktuálne informácie o polohách spojov či upozornenia na meškanie.

Ilustračný obrázok k článku NOVINKA v prímestskej doprave pre Prešov a okolie: Dočkáme sa aj informačných tabúľ
Zdroj: Prešovský samosprávny kraj

Samosprávne kraje na východe Slovenska zavádzajú novinku v prímestskej autobusovej doprave – Centrálny dispečing a Informačný systém IDS Východ.

Prvú etapu systému, ktorý umožní zavádzanie tzv. garantovaných prestupov a informačných tabúľ na zastávkach, spustia v januári 2024. Informovali o tom Košický a Prešovský samosprávny kraj.

Prvá etapa sa bude týkať zmluvných dopravcov Košického samosprávneho kraja (KSK) eurobus a ARRIVA Michalovce.

Reakcia na nečakané

V druhej etape budú v priebehu roka 2024 do systému zapojení ostatní autobusoví dopravcovia v rámci IDS Východ, čo súvisí s postupným ukončením procesu verejného obstarávania služieb prímestskej autobusovej dopravy v Prešovskom samosprávnom kraji (PSK).

Centrálny dispečing umožní napríklad postupné zavádzanie garantovaných prestupov, ktoré zaistia, aby nadväzné spoje na seba v prípade meškaní čakali.

Dispečing bude monitorovať pohyb vozidiel v reálnom čase, čo umožňuje okamžitú reakciu na nečakané udalosti.

Začala pilotná prevádzka

Softvér na prevádzku centrálneho dispečingu bol dodaný v auguste. V septembri prebehli testovacie a overovacie aktivity na skúšobných dopravných údajoch s cieľom odstránenia chýb.

Po úspešnom ukončení testovania sa začala pilotná prevádzka systému na reálnych údajoch zmluvných dopravcov KSK, v rámci ktorej boli simulované riešenia vzniknutých dopravných situácií s cieľom zabezpečenia plynulosti a bezproblémového fungovania.

Súčasťou projektu je Informačný systém IDS Východ, v rámci ktorého sa na dvoch pilotných elektronických informačných tabuliach, inštalovaných v obciach Ľubotín (okres Stará Ľubovňa) a Slanec (okres Košice-okolie) overovali zobrazované informácie o odchodoch autobusov v reálnom čase.

Upozornia na meškanie

Cez informačný systém sa majú dostať k cestujúcim včas aktuálne informácie o polohách spojov či upozornenia na meškanie.

„A to prostredníctvom elektronických informačných tabúľ, hlásičov, vyhľadávačov spojení či mobilnej aplikácie, ktoré budú postupne v najbližších rokoch zavádzané do praxe. Verím, že takéto vylepšenia nielen zvýšia spokojnosť súčasných cestujúcich, ale prilákajú do autobusov aj tých nových,“ povedal predseda PSK Milan Majerský.

Projekt bol financovaný z prostriedkov Európskej únie (EÚ) prostredníctvom štrukturálnych fondov a spolufinancovaný z rozpočtov PSK a KSK. Celkové oprávnené výdavky projektu boli vo výške viac ako 169.000 eur, z toho príspevok samosprávnych krajov bol takmer 17-tisíc eur.

Zdroj: Instagram.com/shayla.welch
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM