Kultúra

Nie sú absolventmi vysokých škôl umeleckého smeru: V prešovskej Caraffovej väznici napriek tomu majú výstavu!

V prešovskej Galérii v Caraffovej väznici sprístupnili Bienále kresby a grafiky. Ide o názov výberovej výstavy z tvorby autorov, ktorí majú výstavu napriek tomu, že nie sú absolventmi vysokých škôl umeleckého smeru.

Ilustračný obrázok k článku Nie sú absolventmi vysokých škôl umeleckého smeru: V prešovskej Caraffovej väznici napriek tomu majú výstavu!
Zdroj: TASR

Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová. Galéria v historickej radničnej budove dáva raz v roku priestor na konfrontovanie a prezentovanie všetkým, pre ktorých je ceruza nástrojom a zároveň prostriedkom na povýšenie kresby na jedinečné umelecké dielo.

Tohtoročnou novinkou je rozšírenie kresby o grafiku a počítačovú grafiku, ktoré majú na výstave bohaté zastúpenie. Do súťaže prihlásilo svoje diela 23 autorov. Trojčlenná odborná porota, ktorej predsedal akademický maliar Peter Kocák, vybrala na výstavu 18 postupujúcich autorov.

Prezentujú sa kresbou, perokresbou, kombinovanou technikou aj rôznymi grafickými technikami ako suchá ihla, linoryt, drevoryt aj monotypia. Diváci si všetky diela môžu pozrieť do 20. mája. „Súčasťou výstavy je aj výber z tvorby umelcov Viery Bombovej, Ľudovíta Felda a Eugena Króna, ktorú sme pripravili v spolupráci so Šarišskou galériou v Prešove,“ uviedla hovorkyňa.

Môže vás zaujímať:

Michal (34) z Prešova sa venuje pozoruhodnej aktivite: Pátra po rodokmeňoch ľudí a zažil už aj neskutočné príbehy!

Lucia maľuje Prešov spôsobom, aký ste ešte nevideli: Pozrite si jej nádhernú tvorbu! FOTO

Famózne snímky, ktoré ste v tejto podobe ešte nevideli: Mladý fotograf fotí Prešov z vtáčej perspektívy! FOTO

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM