Ľubomír Hudačko Rôzne

Nespokojní Rusíni: Čo im prekáža a čo chcú čím skôr riešiť?

Návrh zákona o národnostných menšinách bol jedným z bodov zasadnutia Okrúhleho stola Rusínov Slovenska (OSRS). Okrem toho vyjadrili aj nespokojnosť s ďalšími chýbajúcimi zákonmi.

Ilustračný obrázok k článku Nespokojní Rusíni: Čo im prekáža a čo chcú čím skôr riešiť?
Zdroj: TASR

Okrúhly stôl Rusínov Slovenska je konzultačná platforma zástupcov organizácií a nezávislých osobností, ktoré spája záujem o rozvoj národnej identity, obhajobu ústavných práv a zvyšovanie kvality života Rusínov v Slovenskej republike.

Ich artefakty prezentujú ako ukrajinské

„Rusíni nie sú spokojní s tým, že na Slovensku dodnes nie sú prijaté zákony, ktoré by garantovali naplnenie ústavného práva, že národnostné menšiny sa spolupodieľajú na rozhodovaní o veciach, ktoré sa ich týkajú. Preto pripravujú vlastný návrh zákona o národnostných menšinách, ktorý predložia na verejnú diskusiu,“ povedal hovorca OSRS Peter Medviď. Rusíni by podľa jeho slov radi začali s touto legislatívnou iniciatívou širšiu diskusiu o vytvorení systému menšinových samospráv, s ktorými majú skúsenosti napríklad Slováci žijúci v Srbsku alebo Maďarsku.

Dôležitým bodom zasadnutia bola podľa Medviďa aj otázka múzejníctva. „Rusíni sú dlhodobo nespokojní s tým, že Slovenské národné múzeum – Múzeum ukrajinskej kultúry vo Svidníku (SNM – MUK) dodnes reprezentuje artefakty, ktoré pochádzajú z rusínskych obcí a sú kultúrnym dedičstvom Rusínov, ako artefakty ukrajinskej kultúry. Okrúhly stôl Rusínov Slovenska sa preto obráti na Ministerstvo kultúry SR, ktoré je zriaďovateľom Slovenského národného múzea, aby bola vytvorená komisia, ktorá by posúdila kultúrny pôvod zbierkového fondu SNM – MUK.“

Riešia len maďarskú menšinu

Medviď ďalej uviedol, že OSRS sa nestotožňuje s 1. časťou dokumentu Vízia 2016 z dielne Mostu-Híd. „Strana, ktorá má záujem riešiť problémy všetkých národnostných menšín na Slovensku, zúžila vydaním prvej časti dokumentu riešenie týchto problémov len na problémy maďarskej národnostnej menšiny. Okrúhly stôl taktiež upozorňuje, že iniciovanie priznania ‚viacnárodnostnej identity‘ pri sčítaní obyvateľstva, ktoré sa v tomto dokumente nachádza, je pre Rusínov neprijateľné,“ poznamenal hovorca.

Rusíni rokovali za okrúhlym stolom aj so zástupcom za cirkevnú oblasť. Gréckokatolícka archieparchia v Prešove na základe žiadosti OSRS nominovala za svojho zástupcu Maroša Prejsu, protopresbytera v Snine. Rusíni veria, že svojho zástupcu oficiálne menuje aj Pravoslávna cirkev na Slovensku. V tejto súvislosti už oslovili obe archieparchie, a to v Michalovciach a Prešove.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM