Ľubomír Hudačko Správy

Nenechajte si ujsť Noc divadiel: Tieto lahôdky si pripravilo divadlo v Prešove...

Herci nespia! Príď sa presvedčiť - to je motto 4. ročníka projektu Noc divadiel, ktorý spojí v sobotu 16. novembra divadlá po celej Európe. Prešovské divadlo si pripravilo na túto noc zopár lahôdok, za všetky stačí spomenúť komédiu Tučné prasa.

Ilustračný obrázok k článku Nenechajte si ujsť Noc divadiel: Tieto lahôdky si pripravilo divadlo v Prešove...
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Ako uviedla za organizátorov Dana Freyerová, tento rok sa do európskeho projektu, ktorý prezentuje divadlo tvorivým spôsobom v netradičnom rozpätí, zapojilo 40 divadiel z 15 slovenských miest medzi ktorými nechýba ani Žilina. „Noc divadiel odštartuje aj tento rok telemost v živom vysielaní Slovenského rozhlasu. Spojí tak naživo divadlá po celom Slovensku a poslucháči si budú môcť užiť atmosféru z rôznych javísk naraz,“ doplnila s tým, že divadlá sa spoja presne o 19.00 hodine, keď vo všetkých naraz zaznie spoločný potlesk.

Program divadla v Prešove

V Divadle Jonáša Záborského v Prešove sa uskutočnia exkurzie, ktoré návštevníkov ponoria do hlbín tajov zákulisia. K dispozícii tak bude objavovanie skrytých zákutí divadelného zákulisia v novom divadle. V rámci Hry v obraze príde na rad aj výstava divadelných plagátov z inscenácií DJZ vo foyeri Veľkej scény a nebudú chýbať ani archívne videoprojekcie z predstavení DJZ v hornom foyeri Veľkej scény. Dve hodiny pred polnocou si potom účastníci môžu vychutnať komédiu Tučné prasa v réžii Jakuba Nvotu, ktorá je o tom, ako sa úspešný manažér Tom zoznámi s plnoštíhlou knihovníčkou Helenou. Miluje ju, ale zároveň sa za ňu hanbí. Neúspešne tají svoj nový vzťah pred najlepším kamarátom aj pred svojou bývalou atraktívnou priateľkou. Diváci sa teda na Malej scéne dozvedia, či ostane preňho Helena úžasnou ženou, alebo uverí tomu, že chodí s tučným prasaťom.

Európska noc divadiel

Noc divadiel sa koná každoročne, tretiu novembrovú sobotu vo viacerých slovenských mestách súčasne. Slovenské divadlá otvoria svoje priestory počas večerných a nočných hodín, aby demonštrovali svoju otvorenosť novým podnetom, divákom a inšpirácii zvonku. Iniciátorom projektu Európska noc divadiel, do ktorého sa v tomto roku zapojilo už 11 krajín, je chorvátska Noć kazališta. Akcia spojí v jednu spoločnú noc stovky európskych divadiel. Podujatie na Slovensku koordinuje Divadelný ústav Bratislava.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM