Správy

Narodili sa na Štedrý deň: V prešovskej nemocnici prišli na svet rovno 4 deti

Zaujímavé je, že na Štedrý deň v prešovskej nemocnici ošetrili menej pacientov ako 23. decembra, keď lekársku pomoc vyhľadalo až 92 ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Narodili sa na Štedrý deň: V prešovskej nemocnici prišli na svet rovno 4 deti
Zdroj: Unsplash.com

Na Štedrý deň (24. 12.) sa vo Fakultnej nemocnici J. A. Reimana v Prešove narodili štyri deti a ošetrili tam aj desiatky zranených. Informovala o tom PR manažérka nemocnice Martina Pavliková s tým, že zdravotníci majú za sebou hektický deň.

„Prvým vianočným novorodencom bolo v prešovskej nemocnici dievčatko Valéria, na svet sa vypýtalo už desať minút pred 6.00 h ráno. Dievčatko má miery 2230 gramov a 46 centimetrov a je to prvé dieťatko maminky Anastázie. Aj druhé vianočné bábätko je dievčatko Tatiana, 3550 gramov a 49 centimetrov, a narodila sa maminke Margaréte. Okrem toho sa v nemocnici narodil ešte chlapček a štvrtý prírastok sa vypýtal na svet doma, následne bolo bábätko aj s maminkou prevezené do nemocnice,“ priblížila Pavliková.

Pády aj alkohol

Počas Štedrého dňa sa nezastavili ani službukonajúci zdravotníci na úrazovke, kde ošetrili takmer 60 pacientov.

„Zväčša to boli pády, úrazy pri tanci, rezné rany, viaceré pod vplyvom alkoholu. Prijali sme aj pacientov s úrazmi zápästia po pádoch, športe. Úrazy neboli, našťastie, život ohrozujúce,“ zhodnotila službukonajúca lekárka úrazovej ambulancie ústavnej pohotovostnej služby Anna Jenčová.

Keďže v noci primrzlo, zvýšil sa počet pádov na klzkých povrchoch.

Uviaznutá kosť v krku

Plné ruky práce mali 24. decembra aj na neurológii, internom oddelení či ORL, kde mali okrem klasických problémov s hrdlom, ušami aj jeden typický vianočný – uviaznutú rybiu kosť v krku.

„Zdravotníci sú na sviatočné služby zvyknutí, je to pre nich služba ako každá iná, sme tu pre našich pacientov bez ohľadu na sviatok či piatok 24 hodín denne,“ skonštatoval riaditeľ nemocnice Juraj Smatana. Zároveň poďakoval za nasadenie a obetavosť všetkým zdravotníkom.

ilustračné foto

Zdroj: NASA
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM