Správy

Namiesto slávnostného príhovoru minúta ticha: Po výbuchu sa ľuďom zmenili hodnoty

V týchto dňoch bola pred rokom v Prešove témou číslo jeden tragédia v bytovke. Mnohým ľuďom sa po nej zmenili hodnoty, čo potvrdzujú aj dvaja miestni poslanci.

Ilustračný obrázok k článku Namiesto slávnostného príhovoru minúta ticha: Po výbuchu sa ľuďom zmenili hodnoty
Zdroj: Dnes24.sk

Piatok 6. 12. 2019 sa ako jeden z najsmutnejších dní zapísal aj do života Juraja Hudáča. Je poslancom vo VMČ č. 1, kde spadá aj Mukačevská ulica.

Iná optika

„Bola to neuveriteľná tragédia, ktorá spôsobila, že sa človek na svoj život chtiac-nechtiac musel začať pozerať inou optikou. To, čo sme dovtedy považovali za dôležité, zrazu pri pomyslení na ľudí, ktorí v jedinom zlomku sekundy prišli o všetko, už také dôležité nebolo. Životné hodnoty sa náhle zmenili nielen u mňa, ale určite u všetkých Prešovčanov,“ spomína na dni po výbuchu plynu pre Prešov Dnes24.

Aj ďalšie dni tak prežíval možno oveľa intenzívnejšie, ako iní občania mesta hneď z dvoch dôvodov.

„Keďže pracujem v Sociálnej poisťovni, museli sme okamžite spustiť nie jednoduchý proces vytvorenia Centra sústredeného sociálneho zabezpečenia na mieste nešťastia. V praxi to znamenalo, že od rána na druhý deň sa mohli občania priamo v „teréne“ uchádzať o naše služby. Kolegovia pracovali s využitím informačných technológií, ktoré sme fyzicky v noci dokázali priviezť z nášho Ústredia v Bratislave, pripojiť ich na naše siete a aj spojazdniť,“ povedal nám.

Stiahnuté hrdlo

Ako poslanec Mestského zastupiteľstva práve za túto mestskú časť sa od prvého dňa prakticky až dodnes stretáva s požiadavkami dotknutých ľudí.

„Najprv to boli ich existenčné otázky, neskôr problémy súvisiace s revitalizáciou zdevastovaného územia,“ povedal Hudáč s tým, že pri riešení týchto záležitostí sa vždy stretol iba s pochopením a ľudskosťou. Informácia o tragédii ho zastihla v čase prípravy vianočného večierka zamestnancov pobočky Sociálnej poisťovne v Prešove. Podujatie hneď zrušili.

„Zo slávnostného príhovoru bola minúta ticha, poďakovanie za celoročnú prácu som kvôli stiahnutému hrdlu a slzám v očiach len tak tak dokončil. Zábavnú časť sme zrušili a rozišli sme sa, viacerí už za plnením smutných povinností,“ do­dal.

Udalosti po výbuchu

Takisto aj Jozef Demčák ako poslanec za VMČ č. 1 si ako mladý človek ešte viac uvedomil, že za krátku chvíľu môžeme prísť o život, svojich blízkych a majetok.

Aj preto som dal preveriť som v našom výškovom bytovom dome stav technického zariadenia a podnietil rýchle odstránenie prípadných nedostatkov.

„Aktívnejšie som sa tiež venoval realizácii obnovy zasiahnutého územia po tragédii. V rámci krízového štábu sa riešili nevyhnutné opatrenia, snažili sme sa ako výbor čím skôr dosiahnuť realizáciu opráv poškodeného územia, aby obyvatelia podľa možnosti začali žiť bežný život,“ poznamenal pre Prešov Dnes24 Demčák.

Býva neďaleko

Rozpracované sú tiež ďalšie opravy objektov v okolí miesta výbuchu. „Myslím tým panelové parkovisko, športovisko v areáli ZŠ DSA a poslednú časť chodníka pri vstupe do areálu MŠ Mukačevská,“ vysvetlil.

Aj on mal strach o svojich blízkych, keď sa o nešťastí dozvedel. „Hneď som kontaktoval manželku, či je v poriadku, či tam nie je náhodou so synom na prechádzke. Bydlisko totiž máme veľmi blízko postihnutého objektu. Celý čas mi bežali v hlave myšlienky, že je to tragédia a dúfal som v čo najmenšie straty na ľudských životoch,“ dodal na záver.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM