Milan Jusko Rôzne

Najvyššie ocenenie mesta dostali traja laureáti

Mestskí poslanci sa zišli na netradičnom mieste a v slávnostnej atmosfére. Na XXI. slávnostnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Prešove sa udeľovali najvyššie ocenenia mesta, Cena mesta Prešov za rok 2011.

Po otvorení slávnostného zasadnutia vzdal primátor mesta Prešov Pavel Hagyari veľkú úctu a vďaku oceneným laureátom. „Sú to ľudia, ktorí svojou tvorivou genialitou potvrdzujú, že mesto Prešov je neobyčajným, pretože má neobyčajných ľudí, velikánov svojej doby… sú to osobnosti veľký svojim duchom, činmi, držiaci sa nepísaného pravidla, že pokora je matkou velikánov, ktorí sú školou i vzorom pre budúce generácie, ale i pre nás, “ odznelo v úvodnom slove primátora.

A práve takýmto osobnostiam je každoročne udeľované najvyššie ocenenie mesta za vynikajúce tvorivé činy v rôznych oblastiach, za mimoriadny prínos a prezentáciu mesta Prešov, ako aj za výnimočný čin pri živelných pohromách, požiaroch, povodniach a pri záchrane ľudských životov, zdravia, majetku občanov a mesta. Tentoraz prišlo na Mestský úrad v Prešove celkom 29 návrhov na 16 laureátov Ceny mesta, z toho 12 návrhov na jednotlivcov a 4 na kolektívy.

Na základe odporúčania výberovej komisie, MsZ v Prešove schválilo udelenie Ceny mesta Prešov za rok 2011 týmto laureátom:

Prvým oceneným bol prof. PhDr. Michal Otčenáš, CSc. , in memoriam, ktorý patril medzi tých slovenských historikov, ktorí prehlbovali poznanie o našich národných dejinách, ale prehlboval poznanie aj o tých, čo dejiny skúmali a písali o nich – o samotných historikoch. Na Slovensku tak podnietil rozvoj nového odboru – dejín slovenskej historiografie, k čomu zorganizoval vedecko-výskumné kolektívy a napísal aj niekoľko kníh a vysokoškolských učebníc. Jeho publikačná činnosť s početnými ohlasmi obsahuje viac ako 1000 jednotiek, od vedeckých monografií, štúdií a článkov až po umelecké dielo. Je autorom viacerých knižných publikácií, učebníc, recenzií, nemenej známa je jeho zostavovateľská, bibliografická, expertízna a posudzovateľská činnosť. Prof. Otčenáš nebol len vedcom, ktorý upozorňoval svojou aktivitou aj na mesto Prešov, kde žil a pracoval, ale bol aj básnikom, autorom viacerých básnických zbierok. Aj tie slovenskej literárnej verejnosti pripomínali mesto, v ktorom žil (Strminy, 1983; Štrbské srdce, 2002).

Cenu mesta Prešov za rok 2011 in memoriam, udelenú prof. PhDr. Michalovi Otčenášovi, CSc. , vedcovi, historikovi, protagonistovi dejín slovenskej historiografie a básnikovi za jeho vedeckú činnosť a celoživotné dielo, ako aj za aktívny podiel na intelektuálnom a kultúrnom živote mesta Prešov, prevzala za svojho otca dcéra, Slávka Otčenášová.

Ďalšou ocenenou bola pani Barbora Šimková, ktorá sa už štyri desaťročia sa stará o to, aby sa zachovala klasická podoba významného historického artefaktu – soľnobanskej čipky a ako pedagóg zasväcuje do tohto kúzelného umenia mladých nadšencov v Základnej umeleckej škole v Prešove a v ABC centre voľného času. V PKO i na Fakulte prírodných a humanitných vied PU viedla krúžok paličkovania pre študentov odboru výtvarná výchova. Už tri roky spolupracuje s Filozofickou fakultou PU v Prešove, ktorá organizuje pre deti prázdninovú Prešovskú detskú univerzitu, na ktorej učí deti základom paličkovania. Vďaka jej práci je Solivar nepochybne jedným z najvýznamnejších centier paličkovanej čipky u nás. Je čipkárkou soľnobanskej čipky a zakladateľkou soľnobanského čipkárskeho cechu, ktorý má v súčasnosti 25 členov. Organizovaním práce a činnosti cechu, výstav, festivalov… tak Barbora Šimková posúva čipku nielen za hranice Solivaru, mesta Prešov, ale aj Slovenska, jej zásluhou získala soľnobanská paličkovaná čipka ochrannú známku a zápis zeme-pisného označenia ako jediná na Slovensku.

Cena mesta Prešov za rok 2011 bola pani Barbore Šimkovej za doprovodu úprimného a neutíchajúceho potlesku udelená za jej celoživotnú snahu a prínos – pre zachovanie, udržanie a rozvoj jednej z ojedinelých remeselných zručností a skvostov nášho mesta – soľnobanskej paličkovanej čipky a propagáciu mesta Prešov doma i v zahraničí.

Tretím laureátom bol prof. RNDr. René Matlovič, PhD. , rektor Prešovskej univerzity v Prešove, ktorý sa už od svojho vymenovania sústredil na kľúčové aktivity univerzity ako vzdelávanie, výskum a umenie a prostredníctvom ich skvalitňovania sa snažil zvýšiť konkuren-cieschopnosť Prešovskej univerzity. Jeho základnou ambíciou sa stalo udržanie statusu univer-zitnej vysokej školy, ďalej novelizácia vnútorných predpisov univerzity, modernizácia vzdeláva-cej, výskumnej a sociálnej infraštruktúry, posilnenie modelu viaczdrojového financovania univer-zity, optimalizácia organizačnej štruktúry univerzity, posilnenie medzinárodnej pozície univerzity v oblasti vzdelávania a výskumu, marketing a budovanie značky univerzity a implementácia vnútorného systému hodnotenia kvality univerzity. Všetky tieto strategické ciele sa podarilo naplniť. Pod jeho vedením sa proces komplexnej akreditácie Prešovskej univerzity v Prešove zavŕšil úspešnou akreditáciou 163 študijných programov, získaním práv konať habilitácie a inaugurácie v 21 vedných odboroch a najmä obhájením statusu univerzity, na Prešovskej univerzite vznikli 3 výskumné centrá excelentnosti, ktoré sú platformou pre základný výskum v ekológii a biológii, lingvokulturológii a translatológii a histórii. V rámci týchto centier sa budujú nové laboratóriá so špičkovou technikou a prístrojmi. Prof. René Matlovič sa výrazne pričinil aj o čulú spoluprácu s mestom Prešov, ktorá sa realizuje na základe Memoranda o spolupráci medzi mestom Prešov a Prešovskou univerzitou, ako prezident Slovenskej geografickej spoločnosti pri SAV, viceprezident ACEU – Alliance of Central-Eastern European Universities a člen Slovenskej rektorskej konferencie sa výrazne podieľa aj na propagácii mesta Prešov v rámci SR i v zahraničí. Vďaka jeho snaženiu bola PU prijatá za člena Danube Rectors´Conference, Európskej asociácie univerzít (EUA), stala sa spoluzakladateľom Euromediteránnej univerzity (EMUNI) a asociácie univerzít stredovýchodnej Európy (ACEU).

Cena mesta Prešov za rok 2011 bola udelená prof. RNDr. Renému Matlovičovi, PhD. , za jeho osobný vklad a výrazný prínos k rozvoju Prešovskej univerzity, za šírenie dobrého mena Prešovskej univerzity a mesta Prešov doma i v zahraničí.

Všetci ocenení laureáti si z rúk primátora mesta prevzali umelecké dielo, ktoré je výtvorom sochára Jaroslava Drotára, ktorého snahou bolo vizuálne, sochárskymi prostriedkami pretlmočiť myšlienku cti, poďakovať sa a oceniť významné osobnosti mesta Prešov.

Moderátorkou popoludnia bola Viera Vargová, ktorá svojimi slovami a prejavom umocňovala slávnostnú atmosféru včrajšieho podujatia. O kultúrny program sa postarali učitelia zo Súkromného konzervatória Dezidera Kardoša Topoľčany – pobočka Prešov, konkrétne Katarína Staneková, Andrea Majtnerová, Mário Garbera a Dano Špiner.

Po odovzdávaní cien tak primátor oficiálne XXI. slávnostné zasadnutie MsZ v Prešove ukončil a ocenení, poslanci Mestského zastupiteľstva, ktorí následne gratulovali držiteľom Ceny mesta Prešov, zástupcovia mesta a hostia, pokračovali v oslave na slávnostnej recepcii.

presov24/MsÚ video: Milan Jusko foto: MsÚ

Najvyššie ocenenie mesta dostali traja laureáti
1
Galéria
oceneni_laureati_po
13
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM