Správy

Na východe vzniká ďalšia vyhliadková veža: Peniaze však chýbajú, vyhlásili preto zbierku

Po dokončení sa bude podobať na takzvanú Berzewiczovú vežu, ktorá bola zničená v čase prvej svetovej vojny.

Ilustračný obrázok k článku Na východe vzniká ďalšia vyhliadková veža: Peniaze však chýbajú, vyhlásili preto zbierku
Zdroj: OOCR GEMER

Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Šariš – Bardejov pri Bardejovských Kúpeľoch na vrchu Stebnícka Magura od jari realizuje vyhliadkovú vežu.

Celkové náklady by mali dosiahnuť približne 250-tisíc eur.

Na jej dokončenie však OOCR Šariš – Bardejov chýba časť peňazí, vyhlasuje preto verejnú zbierku.

Vyše 29 metrov

„Ide o repliku, ktorá by sa mala blížiť k originálu. Celková výška po špičku veže bude viac ako 29 metrov. Vo výške 20 metrov nad terénom je vyhliadková plošina. Veža sa nachádza na hlavnej turistickej magistrále – Ceste hrdinov SNP,“ uviedol riaditeľ OOCR Šariš – Bardejov Radomír Jančošek.

Ako ďalej povedal, veža bola pomenovaná po vtedajšom ministrovi školstva a náboženstva Rakúsko-Uhorska, ktorým bol Albert Berzewiczy.

Oficiálne odhaľoval sochu cisárovnej Sisi v Bardejovských Kúpeľoch 16. augusta 1903 a jeho pričinením vznikla prvá drevená vyhliadková veža. V poslednom roku trvania prvej svetovej vojny bola však zničená. Veža má podľa Jančošeka železobetónovú konštrukciu a kovové schodisko.

Dotácia nebude stačiť

Po dokončení bude patriť k najvyšším vežiam Prešovského kraja.

Zhotoviteľom stavby je firma Pavličko a partneri. Projekt je financovaný z rozpočtu OOCR Šariš – Bardejov, ktorého väčšiu časť finančne podporilo Ministerstvo dopravy SR.

„Stavba sa pripravovala takmer tri roky, a tak vzhľadom na infláciu a rast cien stavebných materiálov dotácia nebude stačiť. Na dokončenie nám chýba časť financií, a preto na pomoc s dofinancovaním veže vyhlasujeme verejnú zbierku,“ vysvetlil Jančošek.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM