Ľubomír Hudačko Správy

Škola v Šarišských Michaľanoch rieši problémy. Využíva aj aktivity národného projektu

Viac ako polovicu žiakov v Základnej a materskej škole v Šarišských Michaľanoch tvoria deti z rómskej osady v Ostrovanoch. Obe sa zapojili do aktivít národného projektu zameraného na inklúziu marginalizovaných rómskych komunít.

Ilustračný obrázok k článku Škola v Šarišských Michaľanoch rieši problémy. Využíva aj aktivity národného projektu
Foto: Eva Viestová

Škola sa stala mediálne známou po rozhodnutí súdu, ktorý konštatoval, že vytváraním tried, kde boli len rómski žiaci, sa dopustila nerovnakého zaobchádzania a segregácie. Riaditeľ školy Jaroslav Valaštiak sa rozhodol postupne zaviesť opatrenia, ktoré by tento stav zmenili.

Richard Nemec z Metodicko-pedagogického centra (MPC) uviedol: „Škole pomáha aj skutočnosť, že sa dostala medzi 200 školských zariadení zaradených do spomínaného národného projektu financovaného z európskych zdrojov. Projekt, ktorý zastrešuje MPC, sa týka približne 45.000 žiakov, z ktorých viac ako polovicu tvoria deti s rómskych osád.“

Koordinátorka projektu Eva Kaduková priblížila ďalšie fakty: „Jednou z aktivít je aj vytvorenie celodenného výchovného systému, ktorý má podporiť začlenenie komunity v školstve a prispievať k vytvoreniu otvorenej, multikultúrnej a pozitívnej atmosféry v školách,“ dodala.

Riaditeľ ZŠ v Šarišských Michaľanoch chce na realizáciu projektových aktivít využiť činnosť školskej družiny a podľa neho by výrazným prínosom bolo aj vytvorenie málotriednej školy priamo pri osade v Ostrovanoch. Valaštiak tvrdí, že v škole už zrušili delenie detí počas obedov v školskej jedálni, čo bolo vraj veľmi zložité, pretože nerómske deti nechceli sedieť s Rómami.

Za najväčší prínos projektu riaditeľ školy zatiaľ považuje zavedenie a preplatenie dvoch pozícií asistentov učiteľa, pričom jeden z nich je priamo z osady v Ostrovanoch. Asistenti by mali byť premostením medzi školou a rodičmi. Projekt zahŕňa aj vytvorenie viacerých programov, ktorých cieľom je presvedčiť rodičov, že vzdelanie ich detí má zmysel a treba ich motivovať.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM