Ľubomír Hudačko Správy

Môže znížiť počet úmrtí: V tomto patrí Kardiocentrum v Prešove k prvým na Slovensku

Je reálny predpoklad, že sa tento typ stimulácie v dohľadnej dobe stane metódou voľby u pacientov s pomalým rytmom srdca.

Ilustračný obrázok k článku Môže znížiť počet úmrtí: V tomto patrí Kardiocentrum v Prešove k prvým na Slovensku
Zdroj: Fakultná nemocnica J.A Reimana Prešov

Odkedy bol vo svete pred viac ako 60 rokmi implantovaný prvý kardiostimulátor, prešla kardiostimulácia obrovským vývojom. Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana (FNsP) o tom informuje na svojej webstránke.

Celosvetovo najaktuálnejšou na tejto ceste je stimulácia v oblasti prevodového systému srdca, ktorá predstavuje obrovský posun k fyziologickej aktivácii myokardu.

Kardiocentrum v Prešove patrí k prvým centrám na Slovensku, ktoré tento nový spôsob liečby u pacientov s pomalou srdcovou frekvenciou zaviedli a pravidelne ju vykonávajú.

Môže znížiť počet úmrtí

Lekári Kardiocentra Zuzana Vašková, Erik Kaptur a Ján Kmec v priebehu roka 2023 takto zaimplantovali prvých 100 pacientov, čím sa zaradili k veľkokapacitným centrám v rámci špecifickej stimulačnej techniky, ktorú používajú (bezlúmenová elektródová stimulácia).

"Hlavnou výhodou tejto metodiky je zachovanie fyziologickej aktivácie srdcových komôr. U pacientov s týmto typom stimulácie je tak možné zmierňovať alebo predchádzať dyssynchrónii komôr, čo zachováva alebo dokonca zlepšuje efektivitu práce srdca. To jasne redukuje riziko vzniku srdcového zlyhávania, ktoré sa vyskytuje až u takmer 15–20% pacientov s klasickou stimuláciou pravej komory,“ uviedol Ján Kmec, primár Kardiocentra FNsP J.A. Reimana Prešov.

Posledné práce dokonca naznačujú, že tento prístup môže znížiť počet úmrtí na srdcové zlyhávanie.

Je reálny predpoklad, že sa tento typ stimulácie v dohľadnej dobe stane metódou voľby u pacientov s pomalým rytmom srdca, ako aj u vybranej skupiny pacientov so srdcovým zlyhávaním.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM