Správy

Množstvo ľudí bude na Vianoce v nemocnici: Pacientov v Prešove originálne potešia

Zamysleli ste sa už nad tým, aké budú Vianoce pre pacientov na Covid oddelení? V Prešove to skúsili a rozhodli sa pre chvályhodný krok.

Ilustračný obrázok k článku Množstvo ľudí bude na Vianoce v nemocnici: Pacientov v Prešove originálne potešia
Zdroj: Fakultná nemocnica Prešov

Vo fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) Jána Adama Reimana v Prešove sa spojili s tými, ktorí majú dobré srdce a dokážu rozdávať lásku aj úplne cudzím ľuďom.

Kontakt s príbuznými

„Študenti a zamestnanci Strednej zdravotníckej školy na Sládkovičovej ulici a Strednej zdravotníckej školy sv. Bazila Veľkého darovali pacientom hospitalizovaným s diagnózou Covid-19 darčeky,“ prezradila hovorkyňa FNsP Renáta Cenková.

Okrem toho im súkromná spoločnosť umožnila, aby sa vďaka internetu šíreného vzduchom spojili s príbuznými. Primárka oddelenia infektológie Nataša Špiláková s celým kolektívom čelia pandémii ochorenia Covid-19 už niekoľko dlhých mesiacov.

Prvé a posledné Vianoce

„Veríme, že to budú prvé a posledné Vianoce s covidom. Rozmýšľali sme nad tým, ako našim pacientom spríjemniť Vianoce, a keďže k týmto sviatkom patria darčeky, oslovili sme pedagógov stredných zdravotníckych škôl v Prešove, ktorí sa spoločne so študentmi inšpirovali projektom Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok a vyrobili pre našich pacientov desiatky darčekov.

Podľa vedúcej sestry oddelenia Jany Mackovej by na Vianoce mali byť rodiny spolu, aspoň prostredníctvom videohovorov. "Avšak v geriatrickom pavilóne, kde je covid jednotka umiestnená nie je wifi, a preto sme oslovili súkromnú spoločnosť, ktorá nám túto službu zabezpečí a pribalí k tomu aj dva tablety. Srdečne za to ďakujeme,“ povedala.

100 darčekov

Podľa riaditeľky Strednej zdravotníckej školy na Sládkovičovej ulici v Prešove Evy Novotná je v ich škole zvykom organizovať Vianočnú burzu.

"Počas nej sú na predaj ručne vyrobené predmety s vianočnou tematikou a tiež maškrty. Riaditeľka ponúka kapustnicu a z finančných prostriedkov určíme, komu bude odovzdaný zisk. Tentoraz sme to museli vynechať, no rozhodli sme sa zachovať tradíciu pomoci. Študenti i pedagógovia sa inšpirovali výzvou Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok a nabalili sme viac ako 100 darčekov, ktoré darujeme pacientom s Covid-19, ktorí budú počas Vianoc v prešovskej nemocnici,“ spresnila úžasnú formu solidarity. Darčeky dostanú pacienti aj od študentov a zamestnancov Strednej zdravotníckej školy sv. Bazila Veľkého.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prešov a koronavírus

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM