Správy

Mnohí mladí ľudia v Prešove vlani potrebovali pomoc psychológov: Čo ich najviac trápilo?

Mladých ľudí do 30 rokov, ktorí klub navštívili, trápili najmä pocity smútku, strata zmyslu života, myšlienky na ukončenie života či sebapoškodzovanie.

Ilustračný obrázok k článku Mnohí mladí ľudia v Prešove vlani potrebovali pomoc psychológov: Čo ich najviac trápilo?
Zdroj: TASR/František Iván

Psychológovia v prešovskom Kreate klube vlani, v prvý rok jeho fungovania poskytli viac ako 6800 pomáhajúcich a krízových intervencií.

Mladých ľudí, ktorí klub navštívili, znepokojovali najmä pocity smútku, strata zmyslu života a dospelých ľudí nad 30 rokov zase v Prešovskom kraji najviac trápili deti po pokusoch o ukončenie života či pocity osamelosti v ťažkostiach. TASR o tom informovala Frederika Hazéová z občianskeho združenia (OZ) IPčko.

„Z reakcií nielen mladých ľudí vyplýva, že sa nám za ten rok existencie podarilo vytvoriť bezpečné miesto, kde môžu nájsť vypočutie, kde je stále niekto, koho skutočne zaujíma, ako sa majú, čo ich teší, ale i trápi. Niekto, kto ich povzbudí v hľadaní pomoci, pomáha im objavovať samých seba, svoje supersily a fandí im na ceste za zmenou,“ povedala Lenka Kvašňaková, vedúca prešovského centra krízovej intervencie – Káčko, ktorého je klub súčasťou.

Spolu vyše 6 800

Psychológovia v Kreate klube za rok 2023 poskytli spolu 6 817 pomáhajúcich a krízových intervencií.

Mladých ľudí do 30 rokov, ktorí klub navštívili, trápili najmä pocity smútku, strata zmyslu života, myšlienky na ukončenie života či sebapoškodzovanie, ťažkosti s prijatím transrodovosti a nedostatok bezpečných miest a pocitu bezpečia.

Dospelých ľudí nad 30 rokov zase v Prešovskom kraji najviac trápili deti po pokusoch o ukončenie života, pocity osamelosti v ťažkostiach, sebapoškodzovanie ich detí či LGBTI+ témy u detí. Objavovali sa aj nedostatok odbornej pomoci či sociálnej opory.

Prvé výročie s oslavou

„Kreate klub sa stal miestom, kde sa všetci cítia prijatí. Psychologická práca sa tu totiž odohráva v bezpečnom a atraktívnom prostredí, či už pri kalčete, hraní počítačových hier, počas workshopov alebo pri tvorení na hrnčiarskom kruhu. Mladí ľudia sa tu rozvíjajú a prostredníctvom vlastnej kreativity objavujú možnosti, ako nájsť a získať to, čo im chýba a čo potrebujú,“ vysvetľuje riaditeľ OZ IPčko Marek Madro.

Prvé narodeniny klub oslavuje v piatok a podporiť ho prídu aj ambasádorka klubu, speváčka Katarína Koščová či primátor Prešova František Oľha.

Pre návštevníkov si organizátori pripravili aj koncert Erika Šulca & Friends.

Kreate klub na Jarkovej ulici v Prešove je súčasťou siete klubov po celom Slovensku, ktoré vymysleli psychológovia, psychologičky a ďalší odborníci a odborníčky z OZ IPčko.

archívne foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM