Správy

Migrantov môžete stretnúť aj na východe: Z Veľkého Krtíša ich tam previezla polícia

Cudzinci, ktorých v týchto dňoch môžu vidieť ľudia v uliciach na východe Slovenska, boli políciou transportovaní na cudzineckú políciu v Košickom a Prešovskom kraji z Veľkého Krtíša.

Ilustračný obrázok k článku Migrantov môžete stretnúť aj na východe: Z Veľkého Krtíša ich tam previezla polícia
9
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

„Policajti Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície (RHCP) Prešov sú nápomocní kolegom pri registrácii cudzincov, ktorí sa snažia prejsť cez územie Slovenska do krajín západnej Európy. Cudzinci, ktorých je možné v týchto dňoch vidieť v okolí vami uvedených miest (Prešov, mestská časť Prešova Nižná Šebastová a obec Ľubotice, pozn. TASR), boli transportovaní na cudzineckú políciu v Košickom a Prešovskom kraji a aj na ďalšie oddelenia v rámci Slovenska z Veľkého Krtíša,“ uviedli z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru (PZ).

Vyhostiť ich nemôžu

Polícia ubezpečuje verejnosť, že všetky osoby, ktoré nelegálne prekročili hranice, preveruje vo vnútroštátnych a európskych informačných systémoch.

„Okrem nich využívame aj ďalšie mechanizmy, vďaka ktorým vieme spoľahlivo zistiť krajinu ich pôvodu. Väčšinu, 96 percent zachytených cudzincov tvoria štátni príslušníci Sýrie, ktorí sú v zmysle platnej európskej legislatívy nevyhostiteľní, pretože v ich domovskej krajine sú vojnové konflikty a nie je možné ich tam navrátiť,“ konštatuje polícia s tým, že cudzinci u nás nežiadajú o azyl, odmietajú zostať na území Slovenska a snažia sa dostať do krajín západnej Európy.

Polícia je pripravená

„Nelegálna migrácia je síce na vzostupe, no aj napriek tomu polícia neeviduje narušenie verejného poriadku zo strany týchto cudzincov. V prípade akéhokoľvek narušenia je polícia pripravená ihneď konať, a to aj na základe oznámení na linku polície 158, respektíve 112. Situáciu pozorne monitorujeme a podnikáme kroky aj na medzinárodnej úrovni,“ dopĺňa polícia.

Polícia tvrdí, že v boji s nelegálnou migráciou prijíma i ďalšie kroky, okrem iného bola vo štvrtok 31. augusta podpísaná dohoda medzi Prezídiom Policajného zboru (PZ) Ministerstva vnútra Slovenskej republiky a Celoštátnym hlavným veliteľstvom polície Maďarska o vytvorení spoločných hliadok na území Maďarska v rámci spoločných operácií.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM