Zuzana Vajayová Rôzne

Mestské podniky plánujú tento rok obnoviť vozidlový park

Do konca tohto roka by mestskú hromadnú dopravu (MHD) v Prešove malo posilniť ďalších šesť nových vozidiel na prepravu cestujúcich. Nové auto na zber separovaného odpadu posilní aj vozidlový park Technických služieb mesta Prešov (TSMP).

Schválenie investícií dnes odsúhlasili poslanci mestského zastupiteľstva.

„V súlade s naším návrhom bolo schválené obstaranie dvoch kusov kĺbových trolejbusov, štyroch autobusov s dĺžkou 12 metrov a rekonštrukcia olejového hospodárstva v dopravnom podniku ako technického zázemia pre zabezpečovanie MHD,“ konštatoval riaditeľ Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP) Peter Janus.

Spresnil, že cena jedného 18-metrového kĺbového trolejbusu sa pohybuje vo výške 500.000 eur a majú byť dodané v horizonte ôsmich mesiacov. Ich dodávateľom bude firma, s ktorou má DPMP uzatvorenú rámcovú zmluvu a tá bola uzatvorená na základe tendra v roku 2011.

Okrem toho dopravný podnik vypíše v najbližšom čase verejnú súťaž na dodávku štyroch autobusov s dĺžkou 12 metrov. Dôvodom na nákup je podľa Janusa to, že najstaršie autobusy majú 21 rokov a prevádzka je ekonomicky náročná. Odhadol, že cena jedného autobusu by sa mala pohybovať na úrovni 180.000 eur.

Výberové konanie bude DPMP realizovať aj v prípade rekonštrukcie technického zázemia v areáli firmy, kde sa počíta s investíciou 40.000 eur.

Technické služby mesta Prešov plánujú vypísať výberové konanie na nákup nákladného vozidla pre zvoz separovaného odpadu. Riaditeľ spoločnosti Jozef Višňovský uviedol, že mestskí poslanci odsúhlasili použitie peňazí, ktoré poskytol Recyklačný fond. Verejné obstarávanie by malo byť vypísané v krátkom čase.

Cena nového nákladného vozidla s nadstavbou, ktoré bude schopné previezť zhruba osem kubických metrov odpadu, by sa mala podľa Višňovského pohybovať vo výške zhruba 90.000 eur. Z Recyklačného fondu využijú vyše 31.000 eur, zvyšné peniaze budú musieť nájsť v rozpočte firmy.

„Budú to efektívne využité peniaze, budeme mať jedno špičkové vozidlo na zvážanie jednotlivých separovaných zložiek a budeme pripravení aj na zabezpečovanie zvozu biologicky-rozložiteľného odpadu,“ uzavrel Višňovský.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM