Zuzana Vajayová Rôzne

Mestská rada diskutovala o dodatku Rokovacieho poriadku MsZ

Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Prešove sa na svojom najbližšom zasadnutí budú pravdepodobne zaoberať aj znením dodatku k rokovaciemu poriadku. Zasadnutie by sa malo uskutočniť 10. augusta.

Štefánia Andračšíková z Klubu nezávislých poslancov a poslanec Stanislav Kahanec (KDH,SDKÚ-DS,SaS,Most-Híd) dnes informovali, že spomínaný materiál Mestská rada (MsR) s doplňujúcimi návrhmi zobrala na vedomie a odporučila ho schváliť v MsZ.

„Prichádzame na to, že niektoré veci sú tam nekorektné a potom môže dochádzať k mylným informáciám alebo postupom na zastupiteľstve,“ uviedla pre TASR Andraščíková. Kahanec dodal, že niektoré veci na MsR do návrhov zapracovali tak, aby boli prijateľné a prospešné pre rokovanie zastupiteľstva.

Diskusia na MsR sa týkala aj o neúčasti poslancov na zasadnutiach zastupiteľstva, najmä predčasných odchodov a forme ich ospravedlnenia. Andraščíková pripomenula, že podľa návrhu je poslanec povinný ospravedlniť sa u predsedajúceho, ak sa neospravedlní, to už rokovací poriadok nerieši. Osobne to považuje za zbytočný bod, lebo ospravedlnenie by malo byť samozrejmosťou, navyše nie je za to sankcia.

Stanislav Kahanec dodal, že zásadnou vecou, na ktorej sa členovia MsR dohodli, je otázka sťahovania návrhov primátorom alebo poslancami počas rokovania zastupiteľstva.

„Dohodli sme na takom vyváženom stanovisku, že na návrh primátora alebo poslanca v priebehu rokovania k danému materiálu z jednej strany môže zaznieť návrh, ale schvaľovať to musí mestské zastupiteľstvo,“ vysvetli Kahanec a dodal, že sa spresnili aj záležitosti týkajúce sa podávania návrhov a protinávrhov.

Poslanca však prekvapilo, že väčšinu hlasov členov MsR nezískal návrh, aby súčasne so zverejnením návrhu programu rokovania MsR na webových stránkach zverejnili aj znenia samotných materiálov.

„Myslím si, že tieto informácie by mali byť čím skôr k dispozícii pre všetkých ľudí,“ nazdáva sa poslanec.

Andraščíková uviedla, že pri hlasovaní o tomto bode sa zdržala, lebo ide podľa nej o pomerne citlivé rozhodnutie a treba o ňom diskutovať v kluboch. V zásade nemá námietky voči takémuto zverejňovaniu, ale isté riziká tu vidí, lebo každá preberaná téma je o uhle pohľadu a preto je potrebné tento spôsob zvážiť.

Každý materiál je podľa nej veľmi špecifický, pri rozhodovaní potrebujú mať poslanci k nemu omnoho viac údajov, ako sa zverejňuje v predkladaných materiáloch. Dodala, že tie občan nebude takto mať k dispozícii.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM