Kultúra

Mesto ožije divadlom: Akademický Prešov prinesie zadarmo špičkové produkcie

Naše mesto sa niekoľko dní stane mekkou divadla. Čítajte, čo všetko prinesie tohtoročný Akademický Prešov...

Ilustračný obrázok k článku Mesto ožije divadlom: Akademický Prešov prinesie zadarmo špičkové produkcie
1
Galéria
Zdroj: Akademický Prešov

Akademický Prešov, Súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, patrí medzi jedinečné podujatia svojho druhu na Slovensku. Divadelná udalosť v Prešove bude písať svoj 52. ročník a láka na bohatý niekoľkodňový program.

Okrem vystúpení študentských divadiel (z Nitry, Prešova, Ružomberka, Bratislavy a Levíc) v rámci súťažnej kategórie, sa môžu študenti, ale aj všetci milovníci divadla zúčastniť na predstaveniach slovenských i zahraničných profesionálnych divadiel.

Ako lákajú organizátori, výnimočným zážitkom bude plenérová show poľského divadla KTO z Krakova o človeku 21. storočia, Everymanovi. Z Poľska tiež príde Teatr Kantor Wymiany Myśli s inscenáciou Stojím na scéne v duchu umeleckého dialógu s významným poľským divadelníkom Tadeuszom Kantorom. Maďarské divadlo Homo Ludens Project pricestuje so svojou interpretáciou Kafkovej Premeny. Po prvýkrát sa na Akademickom Prešove predstaví Divadlo Bolky Polívku s autorskou klaunériou Letem sokolím o veľkom priateľstve a boji o starú telocvičňu.

Zo slovenských profesionálnych divadiel sa môžu diváci tešiť na Slovenské národné divadlo uvádzajúce Hviezdoslavove texty pod názvom Časy, časy, mrcha časy, na Slovenské komorné divadlo Martin s inscenáciou Gogoľových Hráčov, na Divadlo P.A.T. a najlepšiu inscenáciu sezóny 2012/2013 Untitled Slávy Daubnerovej, ale aj na Slovenské divadlo v Londýne s dokumentárnou hrou Mami, čo si chcela? či inscenáciu Nič. A všetci svätí Divadla Lab (Divadelného štúdia Vysokej školy múzických umení v Bratislave).

,,Srdečne vás všetkých pozývame do divadla! A aby sme nezabudli, vstup na všetky predstavenia je voľný," odkazujú organizátori Akademického Prešova.

Titul. foto: ilustračné

Akademický Prešov 2018
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM