Milan Jusko Rôzne

Mesto o našich peniazoch: Koľko dáme za psa či odpad?

Mesto Prešov pripravuje na schválenie všeobecne záväzné nariadenie. Bude sa týkať majiteľov psov, dane z nehnuteľnosti i výherných automatov. O všetkom sa rozhodne na mestskom zastupiteľstve.

„Ide o daň z nehnuteľnosti, daň za psa, dane za predajné automaty a dane za nevýherné hracie prístroje. V praxi to znamená, že daňovník dostane jedno spoločné rozhodnutie za všetky štyri druhy daní,“ vysvetlil prednosta Mestského úradu v Prešove Branko Benko. Dodal, že výnimkou zostávajú daň za užívanie verejného priestranstva a daň za ubytovanie, ktoré sa budú vyrubovať samostatne.

Prednosta zdôraznil, že zámerom zmeny VZN nie je zvýšenie sadzieb dane, ale zosúladenie nariadenia s platnou legislatívou. Napriek tomu boli do návrhu zapracované zmeny, ktoré sa dotknú aj výšky sadzieb. Týka sa to napríklad dane za psa, ktorá bola predmetom rokovaní mestských poslancov už niekoľkokrát.

V meste počet majiteľov psov neustále narastá, vzniká problém s registráciou i výberom daní. Poslankyňa Andrea Turčanová (KDH, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd) upozornila, že v návrhu sa počíta s úpravou rozsahu zliav, ale aj samotnej sadzby dane za psa.

„Úplné odpustenie bude mať iba osoba staršia ako 70 rokov, ak na trvalom bydlisku, kde býva, nie je prihlásená iná osoba mladšia ako 70 rokov. U držiteľov preukazu ZŤP bude zľava 50 %, ale iba v prípade, ak na tejto trvalej adrese nebýva iná osoba,“ uviedla poslankyňa a spresnila, že ak by spolubývajúca osoba bola rovnako držiteľom preukazu zdravotne postihnutého, tak, samozrejme, zľava pre majiteľa psa platí. Turčanová však navrhla aj celkovú zmenu sadzby dane, ktorá by sa mala výrazne znížiť.

„Poplatok za psa držaného v bytovom dome je v súčasnosti stanovený na 66 eur ročne, v rodinnom dome alebo v záhrade je to 16 eur. Navrhla som, aby sa tieto sadzby znížili na polovicu,“ doplnila. O konečnom znení VZN by poslanci mali rozhodnúť na zasadnutí MsZ 24. októbra.

Na uvedenom rokovaní sa budú zaoberať miestnym poplatkom za komunálne a drobné stavebné odpady. Radnica má totiž na stole protest prokurátora, ktorým napadol niektoré ustanovenia platného nariadenia. V nesúlade by malo byť to, že mesto má stanovené zľavy na tretiu, štvrtú a ďalšie osoby. Rovnako prokurátor upozorňuje na to, že ak má mesto stanovenú sumu za liter odpadu, nemôže brať poplatok ešte aj za veľkosť nádoby. Prednosta konštatoval, že ak poslanci protestu vyhovejú, mesto bude VZN o poplatkoch za odpad meniť.

„Pracujeme na kalkulácii, budeme sa snažiť robiť také priemery, aby sa tá sadzba pre rodiny veľmi nezmenila. Teraz je však ešte skoro na to, aby sme povedali výsledok,“ uviedol prednosta.

Turčanová verí, že sa podarí dospieť k takému kompromisu, aby nedošlo výraznému zaťaženiu napríklad pri početnejších rodinách.

prešov24/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM