Webnoviny - Rôzne

Mesto dá na kvety 20 000 €. Bojí sa zlodejov :(

Prešov zakvitne červenými muškátmi, bielymi surfíniami. Námestia bude krášliť 30 kvetinových nádob, 19 kvetináčov na stĺpoch verejného osvetlenia a jeden päťmetrový črepník. Mesto sa však bojí vyčíňania dlhoprstých...

Prešovská samospráva plánuje v tomto roku vynaložiť na kvetinovú výzdobu v meste 20-tisíc eur. Je to o 2 570 eur viac ako vlani, ale menej o 2 300 eur ako dva roky predtým. Nie všetky rastliny však kvôli zlodejom vydržia na svojom mieste.

Hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová uviedla, že s výsadbou kvetou začnú po 15. máji. Mesto budú krášliť aj viacposchodové kovové stojany kvetináčov umiestnené na zemi a menšie kvetináče na stĺpoch osvetlenia s farebnými letničkami.

Správca verejnej zelene vykonáva výsadbu kvetinových záhonov dva razy do roka. V jesennom období sadí cibuľoviny a dvojročné rastliny, na jar je na programe výsadba letničiek.

Hovorkyňa uviedla, že mesto si vlani na jeseň mohlo dovoliť z dôvodu šetrenia výsadbu tulipánov iba na dvoch záhonoch a to v okolí pamätníka a pred historickou budovou Divadla Jonáša Záborského.

Teraz na jar je naplánovaná výsadba letničiek a umiestnenie 30 kvetinových vegetačných nádob, čo je oproti minulému roku menej o 12 kusov. Pred konkatedrálou sv. Mikuláša však nebude chýbať črepník, ktorý je vysoký takmer päť metrov a zmestí sa do neho okolo 250 rastlín.

Tak ako po minulé roky budú na 19 stĺpoch verejného osvetlenia umiestnené kvetináče polkruhovitého tvaru s počtom 76 kusov rastliniek. Kvety budú vo farbách prešovského erbu – červené muškáty, biele surfínie a zelený plektrantus.

Kvety mnohokrát nestačí nasadiť iba raz začiatkom jari, ale mesto musí rátať aj s ich poškodzovaním a kradnutím. Za posledné dva roky najviac poškodzované rastliny boli vo vegetačných nádobách umiestnených na Hlavnej ulici pred Gréckokatolíckym kostolom, na Floriánovej a Metodovej ulici a na zrekonštruovanom námestí na sídlisku Šváby.

V týchto lokalitách museli rastliny do nádob opakovane dosadiť. Najviac ľudí si prisvojilo rastlinky ťahavých muškátov.

presov24.sk/web­noviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM