Správy

Má už nový moderný vzhľad: Priestranstvo okolo prešovského divadla je vynovené

Priestranstvo okolo hlavnej budovy Divadla Jonáša Záborského v Prešove získalo po rekonštrukcii nový moderný vzhľad. Pred budovou sa už aj strihala páska.

Ilustračný obrázok k článku Má už nový moderný vzhľad: Priestranstvo okolo prešovského divadla je vynovené
Zdroj: TASR

Riaditeľ divadla Ján Hanzo informoval, že práce stavbárom komplikovala hustá sieť inžinierskych sietí, ktoré museli zamerať a často robiť prekládky.

Už bez sťažností

Prednú plošinu a pravú bočnú stranu opravovali vlani. V tomto roku sa stavbári sústredili na vynovenie zadného parkoviska pre personál a ľavú stranu od Stromoradia. Prešovčania už nebudú mať dôvod sťažovať sa na šmýkajúcu dlažbu a nebezpečné schody, ktoré pri námraze vytvárali pocit klziska. Nová protišmyková dlažba by nemala byť komfortná pre skejterov, ktorých sa aj takýmto spôsobom pokúšajú vytlačiť spred priestorov divadla.

Hanzo poskytol aj niekoľko technických parametrov. „Plató má skoro 600 štvorcových metrov (m2). Spevnené plochy z granitu majú 1200 m2, chodníky a zámková dlažba tvoria 1300 m2 a sú tu aj ďalšie menšie plochy. Všetky spevnené plochy dohromady tvoria 23 árov. Sú v tom parkoviská pre autobusy a personál, chodník na Grešovej ulici. Ľudia tadiaľ chodia, aj keď nejdú práve do divadla,“ uviedol.

Po 25 rokoch

S revitalizáciou okolia divadla sa začalo zhruba po 25 rokoch. Riaditeľ pochválil architektonické aj stavbárske prevedenie. S obnovou dlažby pred hlavným vchodom a odstránením technických porúch, ktoré spôsobovali zatekanie do vestibulu a podzemných garáží, sa stavbári popasovali ešte vlani. V poslednej etape opravili zadné parkovisko a ľavé bočné priestranstvo. Práce boli rozdelené na dve etapy, využili na to hlavne divadelné prázdniny. Realizácia diela sa stihla načas, ale za najdôležitejšie považuje Chudík kvalitu vykonaných prác, s ktorou vyslovil spokojnosť. Práce realizovala spoločnosť Metrostav, ktorá vyhrala verejnú súťaž.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM