Ľubomír Hudačko Rôzne

Krízové centrum Dorka: Alkohol je tam zakázaný, až 90% rodín pochádza z Prešova

Nie všetci máme šťastie byť v úplnej harmonickej rodine. Aby zúfalá situácia niektorých z nás neprekvitla do vážneho statusu, na pomoc je po ruke aj nejedno krízové centrum. V Prešove sa na sídlisku Šváby nachádza Dorka, ktorá ponúka útočisko i nádej najmä pre osamelé matky s deťmi.

Ilustračný obrázok k článku Krízové centrum Dorka: Alkohol je tam zakázaný, až 90% rodín pochádza z Prešova
Zdroj: Webnoviny.sk

Už prvý štvrťrok v centre môže ukázať, ako na tom klienti sú. Či majú chuť na sebe pracovať a prijať pravidlá, ktoré sa od nich vyžadujú. Podieľajú sa na prácach v centre a vedia od začiatku, že je tam zakázaný alkohol. Až 90% rodín pochádza z Prešova a okresu Prešov.

„Zatiaľ sme v centre od začiatku fungovania umiestnili takmer 10 rodín, z toho 4 rodiny sa už postavili na vlastné nohy a ešte jedna sa do Vianoc odsťahovala. Práve to je účelom tohto bývania,“ povedal riaditeľ Marián Bača. V ojedinelých prípadoch môžu klienti v centre zostať aj viac ako rok, ale musia preukázať, že to je z ich strany naozaj chuť postarať sa o rodinu a postaviť sa na nohy angažovaním sa v práci.

Dorka bola otvorená v marci 2013. Využíva priestory bývalej materskej školy na Lomnickej ulici. Náklady na komplexnú obnovu objektu vypočítali na 2,6 milióna eur. Realizátor dostal budovu do nájmu na 40 rokov za symbolickú sumu. Krízové centrum Dorka spadá do siete centier, ktoré sa nachádzajú vo viacerých mestách na Slovensku.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM