Rôzne

Krásne jubileum prešovskej základnej umeleckej školy: Pripomenie si ho koncertom

Základná umelecká škola Jána Pöschla v Prešove oslávi štvrťstoročie svojho vzniku slávnostným koncertom. Na programe je pritom už tento týždeň.

Ilustračný obrázok k článku Krásne jubileum prešovskej základnej umeleckej školy: Pripomenie si ho koncertom
Zdroj: Mesto Prešov

Už vo štvrtok 22. marca si škola pripravila prehliadku talentov svojich žiakov. Koncert sa začne o 18.00 na scéne Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Informoval o tom riaditeľ školy Jozef Hrušovský.

Vznik v roku 1992

Impulzom na vznik novej umeleckej školy v Prešove bol veľký záujem talentovaných detí o umelecké vzdelávanie, čo vtedajšie kapacity v meste nedokázali uspokojiť. Priestory získali v zrekonštruovanej materskej škole na Prostějovskej ulici na Sídlisku III, kde 28. augusta 1992 novú ZUŠ otvorili. Do svojho názvu škola prijala meno významného prešovského hudobného skladateľa a dirigenta Jána Pöschla.

Prvým riaditeľom nového umelecko-vzdelávacieho subjektu s 350 žiakmi sa stal Jaroslav Doležal. Pri škole vznikol Dychový orchester a Mládežnícky sláčikový orchester. V súčasnosti ju navštevuje približne 730 žiakov. Od roku 2004 je ZUŠ plnoorganizovaná, má hudobný, tanečný, literárno-dramatický a výtvarný odbor. Hudobná sekcia ponúka hru na takmer všetkých hudobných nástrojoch.

Spolupráca s Rikkonom

Postupne škola svoje pôsobenie rozšírila na elokované pracoviská na sídlisko Sekčov, kde má na Bernolákovej ulici výtvarný odbor a do obce Fintice, kde v miestnej základnej škole s materskou školou pracuje výtvarný a hudobný odbor. Na pôde školy rozvíja svoju činnosť osem samostatných umeleckých súborov. Škola nadviazala v roku 2014 spoluprácu so známym slovenským klaviristom Richardom Rikkonom a v roku 2015 zorganizovala koncert s názvom Talenty Prešova.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM