Ľubomír Hudačko Správy

Koniec nudy v múzeu pre deti: Nedotýkajte sa exponátov, minulosťou :)

Deti sú vo virtuálnom svete počas dňa stále dlhšie. O tom, že informácie sa dajú prijímať aj inou formou sa dozvedia práva v jednom z našich múzeí.

Ilustračný obrázok k článku Koniec nudy v múzeu pre deti: Nedotýkajte sa exponátov, minulosťou :)
Zdroj: TASR

Mestské múzeum a galéria Veľkého Šariša sa snaží v čo najväčšej miere priblížiť svoje expozície najmladším návštevníkom. S týmto zámerom pred niekoľkými mesiacmi vznikla v miestnosť s názvom „Hradčkáreň“, kde je povolené dotýkať sa všetkého, čo tu deti nájdu.

Pri rôznych príležitostiach pracovníci múzea deťom pripravia interaktívne zadania. Jednou z nových foriem je aj minilezecká stena s desiatkami úchytov. Ak sa chcú malí školáci niečo dozvedieť o histórii svojho mesta, k informácii sa musia vyšplhať.

Archeologické minipieskovisko

„Stena symbolizuje lezenie na kopec, na vrchole je hrad a počas toho ako lezie si môže nájsť infobubliny a fotky. Väčšinou sú to veci, ktoré sú o Šariši. Môžu sa zoznámiť s pivovarom i starodávnym vláčikom, teda základné informácie o histórii Veľkého Šariša,“ vysvetľuje riaditeľka múzea Stanislava Jarkovská. Okrem steny sa v miestnosti pre deti nachádza aj archeologické minipieskovisko, kde pri hre majú možnosť hľadať mince alebo hlinené črepy.

„Myšlienka je prevzatá zo západných múzeí, aby sa expozície zatraktívňovali pre deti. Tie sa totiž často v múzeách nudia, môžu si takto veci vyskúšať a dotknúť sa ich. Samozrejme je to len v rámci Hradčkárne, inde platia pravidlá ako v ostatných múzeách,“ vysvetľuje riaditeľka.

Prvá výstava venovaná Šarišskému hradu

Múzeum bolo založené v roku 2000 a za jeho vznikom stoja miestni nadšenci histórie a umenia. „V tom čase bola postavená nová fara a uvoľnila sa tak stará budova z polovice 18. storočia. Podpísala sa zmluva s farnosťou a budova bola poskytnutá na galerijné účely,“ uviedla Jarkovská. Nadšenci začali zhromažďovať rôzne materiály o histórii mesta. Mali sa týkať najmä hradu, cirkevných dejín, kaštieľa a pivovaru. Organizovali sa rôzne vernisáže, medzinárodné výtvarné plenéry i sochárske sympóziá.

Prvou muzeálnou expozíciou bola výstava venovaná Šarišskému hradu. Premiéra v galérii patrila domácemu maliarovi Edmundovi Capákovi. Interiér múzea dnes pozostáva z muzeálnej a galerijnej časti. Galerijná časť je určená na prezentáciu umeleckých diel počas celého roka. Prvou časťou stálej muzeálnej expozície je výstava „Cirkevné dejiny mesta“. Návštevníci tu uvidia fotografie sakrálnych objektov, sochy svätcov, informácie o pôsobení reholí v meste i odpustovej tradícii.

Zvonkohra z pivných fliaš

V múzeu sa nachádza i samotná časť venovaná histórii Židov v tomto meste. Expozície dopĺňajú už inštalovanú stálu výstavu s názvom „Moje mesto“ a expozíciu pivovarníctva.

Zaujímavosťou je, že niektoré časti exponátov vytvárali účastníci medzinárodného výtvarného workshopu, ktorý sa konal v roku 2012. Zúčastnili sa na ňom návštevníci z Nórska, Litvy, Francúzska či Turecka.

Vytvorili napríklad zvonkohru z pivných fliaš, na ktorej si návštevníci múzea môžu zahrať. Stála expozícia týkajúca sa hradu nesie názov „Šarišský hrad žije“, a predstavuje dejiny hradu, jeho majiteľov a správcov, či rôzne fakty o stavebných prácach a archeologických výskumoch.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM