Končí po takmer 40 rokoch: Najdlhšie slúžiaci sládok bol z pivovaru vo Veľkom Šariši
Za éry Jána Čerkalu bola spustená výchova nových nasledovníkov cez duálne vzdelávanie. Prezradil, kedy budete na polceste k úspechu stať sa dobrým pivovarníkom.
Najdlhšie slúžiaci sládok na jednom mieste na Slovensku a zároveň Osobnosť slovenského pivovarníctva a sladovníctva pre rok 2020 Ján Čerkala končí po takmer 40 rokoch svoju kariéru. Do Pivovaru vo Veľkom Šariši nastúpil po maturite a počas svojho pôsobenia prešiel viacerými pozíciami.
Ako začínal
Za jeho éry bola spustená výchova nových pivovarníkov cez duálne vzdelávanie.
Do Pivovaru nastúpil po maturite a počas svojho pôsobenia prešiel viacerými pozíciami. Za jeho éry bola spustená výchova nových pivovarníkov cez duálne vzdelávanie. Čerkala začínal ako brigádnik na pozícii sladovník – hvozdár sladu. V roku 1988 sa z neho stal majster výroby sladu.
„Pivo si musíte zamilovať. Ak ho máte radi ako nápoj, ste napol ceste k úspechu stať sa dobrým pivovarníkom. Zvyšok je o precíznej práci, počas ktorej sa vám podarí vodu, jačmeň a chmeľ spojiť tak, aby v ďalšom kroku spájali ľudí,“ hodnotí Čerkala.
Zažil veľa dobrého
V deväťdesiatych rokoch minulého storočia sa z majstra výroby sladu posunul do pozície hlavného majstra stáčania piva, neskôr vedúceho výroby piva. Od roku 1997 pôsobil ako manažér výroby.
V roku 2000 nastúpil na pozíciu výrobného riaditeľa a o tri roky neskôr sa stal manažérom závodu.
„Zažil som veľa dobrého, stretol som mnoho vzácnych ľudí, ktorí ma formovali a smerovali. Odchádzam v dobrom a s pocitom, že som urobil kus roboty,“ hovorí Čerkala.
„Som hrdý, že súčasťou nášho tímu bol taký inšpiratívny, skromný a pracovitý človek. Verím, že jeho kolegovia budú čerpať z jeho múdrosti a skúseností, ktoré im odovzdal,“ dodal obchodný riaditeľ Plzeňského Prazdroja Slovensko Martin Grygařík.
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.
Hl. foto: archívne