Samospráva

Je rozhodnuté! Poplatky v prešovských školských zariadeniach sa zvýšia

Je rozhodnuté! Rodičia za svoje deti v prešovských školských zariadeniach zaplatia viac. Tu sú podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Je rozhodnuté! Poplatky v prešovských školských zariadeniach sa zvýšia
Foto: Klaudia Goncalves / Zdroj: hlohovec.dnes24.sk

Mestskí poslanci na stredajšom (3. 4.) rokovaní schválili všeobecne záväzné nariadenie o výške príspevkov na čiastočnú úhradu nákladov v školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.

Podľa vedúceho odboru školstva, kultúry a cestovného ruchu Mestského úradu v Prešove Igora Hodžiu k zmene došlo z dôvodu, že poplatky sa päť rokov nemenili. „Súvisí to najmä s celkovým zvyšovaním, s nárastom miezd v školstve, energií, vôbec celé tie služby. Predpokladáme, že to zvýšenie pomôže udržať situáciu,“ uviedol Hodžia.

Kto zaplatí najviac?

Najviac zaplatia rodičia detí do troch rokov, ktoré navštevujú materskú školu. Doteraz platili mesačne 40 eur, po novom to bude 60 eur. Poplatok za deti, ktoré majú viac ako tri roky, vzrástol z 15 eur na 20 eur. Návrhová komisia predostrela návrh, aby deti, ktoré dochádzajú do materských škôl z okolitých obcí, platili viac. Podľa Hodžiu to však nie je možné.

„Školský zákon uvádza, že vzdelávanie má byť rovnaké pre všetkých. Takisto nesmie byť antidiskriminačné, to znamená pre všetky kategórie detí a škôl všetkých typov. V súvislosti s tým je ešte v platnosti stále aj vyhláška o základnej škole, ktorá určuje, kto má kompetenciu rozhodovať vo veci prijímania detí. Táto kompetencia patrí výlučne riaditeľovi materskej školy. Môže to byť diskriminačné, keď rozdelíme poplatky pre deti s trvalým pobytom mimo mesta a s trvalým pobytom v meste Prešov,“ povedal Hodžia.

Opačný názor

Poslanec Miroslav Benko má však opačný názor. „Slovo diskriminácia môžeme použiť všade, ale ja nevidím žiadnu diskrimináciu. Tá by bola vtedy, keby dieťa nemohlo prísť na danú škôlku, lebo mu riaditeľka neumožní na tú škôlku chodiť. Kapacity máme dosť naplnené a nikde nie je pre rodiča napísané, že hoci pracuje v Prešove, nemôže to dieťa dať do škôlky v mieste trvalého bydliska,“ povedal Benko.

Menia sa tiež poplatky na čiastočnú úhradu výdavkov spojených so štúdiom v základnej umeleckej škole, ďalej nákladom v školskom klube detí, centre voľného času a školskej jedálni. Poslanci schválili i všeobecne záväzné nariadenie o určení výšky dotácie na mzdy a prevádzku škôl a školských zariadení na území mesta Prešov.

„Menili sa výšky v súvislosti so zmenou koeficientu pre jednotlivé kategórie škôl a typy, takže v podstate všetky sumy boli v inej položke zvýšené. Okrem návrhu, ktorý vzišiel z mestskej rady, to bolo pre Centrum špeciálno-pedagogického poradenstva, teda súkromné Centrum špeciálno-pedagogického poradenstva, tam z mestskej rady vzišiel návrh iný, teda nižší,“ doplnil vedúci odboru školstva.

A viete, že v Prešove sa rekonštruuje materská škola na Čapajevovej ulici? Kliknite si fotogalériu.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Známa prešovská skôlka: Prechádza veľkou obnovou, FOTO
4
Galéria

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM