HD Správy

Frekventovaná križovatka v Prešove so zmenou: Vynovili tam svetelnú signalizáciu

Na Sídlisku III je nová svetelná signalizácia s modernou technológiou, ktorá nahradila pôvodné semafory. Pýtal si to najmä značný nápor a frekventované miesto.

Ilustračný obrázok k článku Frekventovaná križovatka v Prešove so zmenou: Vynovili tam svetelnú signalizáciu
9
Galéria

Ide o vstupnú bránu do Prešova z Popradu. Križovatka zároveň spája Sídlisko III so Sídliskom II a najmä v čase rannej a popoludňajšej špičky zaznamenáva značný dopravný nápor.

Dynamické riadenie

Hovoríme o frekventovanej križovatke Levočská – Volgogradská – Marka Čulena. V prvej polovici mája tam prebehla výmena svetelnej signalizácie.

„Na križovatke boli namontované nové stožiare, výložníky, radič a návestidlá cestnej svetelnej signalizácie. Riadenie dopravy zabezpečuje radič cestnej dopravnej signalizácie ovládajúci prostredníctvom 18-tich signálnych skupín svetelné návestidlá pre vozidlá a chodcov v koordinovanom dynamickom režime,“ konkretizoval novinky hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek s tým, že dynamické riadenie dopravy zabezpečuje radič prostredníctvom pripojenia na dopravné detektory.

Ako doplnil, detekcia vozidiel je realizovaná pomocou bezdrôtových magnetometrov. Na výložnikoch cestnej dopravnej signalizácie je osadený prijímač a bezdrôtové opakovače na pokrytie potrebného detekovaného priestoru.

Kde je detektor

„Prejazdom, respektíve zastavením vozidla nad detektorom sa zmenia elektromagnetické vlastnosti snímaného poľa nad snímačom, a to je vyhodnotené ako prejazd vozidla a informácia sa odošle do radiča CDS. Detektor je osadený v strede jazdného pruhu,“ pridal zaujímavosť.

Okrem toho podľa Tomeka radič umožňuje diagnostikovať poruchy a následne ich hlásiť prostredníctvom GSM brány, striedať signálne plány v priebehu dňa, prípadne na základe hustoty dopravy ho je možné zapojiť do nadriadeného riadiaceho systému – centrály a umožňuje fungovanie plánovanej preferencie MHD.

A v obrazoch si pozrite aj zábery z mobilnej aplikácie prešovskej MHD, ktorá má nové vylepšenia.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Obrazom: Aplikácia prešovskej MHD priniesla vylepšenia
9
Galéria
Zdroj: MHD Presov app - Erik Wittner
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM