Ľubomír Hudačko Rôzne

FOTOGALÉRIA: Pozrite si najkrajšie snímky Prešovského kraja za rok 2016

To si nenechajte ujsť. Prešovský kraj zvečnený na krásnych fotkách. Prinášame vám 13 snímok z nášho regiónu, ktoré najviac zabodovali u poroty.

Ilustračný obrázok k článku FOTOGALÉRIA: Pozrite si najkrajšie snímky Prešovského kraja za rok 2016
Zdroj: Severovýchod Slovenska

Fotografi v rámci už štvrtého ročníka súťaže Choď a foť zachytili krásy a zaujímavosti Prešovského kraja. O víťazoch rozhodla porota, ktorej predsedal známy fotograf z Prešova Ján Štovka.

„Víťazné a finálové fotografie uvidí verejnosť aj na putovnej výstave. Fotografická súťaž Choď a foť 2016 prebiehala od januára do 16. októbra tohto roka. Úlohou amatérskych aj profesionálnych fotografov bolo zachytiť Prešovský kraj vo všetkých jeho podobách,“ uviedla Barbora Čechová z Krajskej organizácie cestovného ruchu Severovýchod Slovenska. K dispozícii mali pritom štyri tematické kategórie, v ktorých sa fantázii nekládli medze.

Zdroj: Severovýchod Slovenska

Súťaž tak priniesla mnoho zaujímavých fotografií na témy: príroda; kultúra, tradície a história; športové aktivity a black&white – čierno-biela fotografia. Do súťaže sa zapojilo 55 súťažiacich, ktorí spolu zaslali 222 záberov.

Najkrajšou snežná púšť

Rovnako ako v minulom roku bol predsedom poroty fotograf Ján Štovka, ktorý má na konte viacero celosvetových ocenení za svoju tvorbu. Víťazné fotografie v jednotlivých kategóriách pochádzajú z rôznych kútov kraja. Zachytávajú nielen Tatry, ale aj menej známe miesta a nevšedné pohľady napríklad na Spišsko-šarišské medzihorie, Sivú bradu, kostolík v Kelči, hrad Zborov, Pieniny či rybárčenie na Ondave.

„Ako absolútneho víťaza a držiteľa ocenenia Grand Prix sme v porote vybrali Mariána Kurica s fotografiou Starec a hora, pričom táto fotografia evokuje celosvetovo známu a fotografmi obľúbenú púšť v Namíbii. Teraz celý svet môže vidieť, že aj my Slováci máme našu snežnú púšť pod Tatrami. Táto fotografia spája v sebe krásnu kompozíciu, cit pre detail a určite si nájde svoje čestné miesto na pripravovanej výstave,“ uviedol Štovka. Fotografia vznikla pri podtatranskom mestečku Spišská Belá.

Zdroj: Severovýchod Slovenska

Najkrajšiu fotografiu môže vybrať ešte aj verejnosť a to v internetovom hlasovaní od 24. októbra do 6. novembra 2016. Hlasovanie prebieha na facebookovej stránke organizácie. Autor najobľúbenejšej fotografie s najvyšším počtom symbolov páči sa mi to získa solárnu nabíjačku. Traja vyžrebovaní hlasujúci získajú darčekové predmety.  

Putovná výstava

Víťazné fotografie a fotografie finalistov súťaže budú vystavené na putovnej výstave Choď a foť 2016. Výstava bude najprv umiestnená v priestoroch Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Slávnostná vernisáž sa uskutoční 16. novembra o 17.00 vo foyer divadla a je určená širokej verejnosti. V budúcom roku sa výstava bude presúvať do rôznych miest kraja. Minuloročná výstava prezentovala Prešovský kraj aj v Bruseli a na Slovenských dňoch v českom Kroměříži.

Zdroj: Severovýchod Slovenska

Výsledky:

  • Grand Prix: Starec a hora – Marian Kuric (pri Spišskej Belej)

Príroda:

  • 1. Nočná Brnčalka – Marian Kuric (Vysoké Tatry)
  • 2. Šarišské medzihorie – Nórbert Lyocsa
  • 3. Májový večer v Pieninách – Ľubomír Majerský

Kultúra, tradície, história:

  • 1. Naše ovocie – Milada Kotorová
  • 2. Kelča – Matúš Vavrek
  • 3. Hrad Zborov – Ferdinand Hažlinský

Šport, športové aktivity:

  • 1. KICK-20 – Gabriel Grund (Bardejov)
  • 2. Biatlon – Michal Kravec (Vysoké Tatry)
  • 3. Rybár – Anton Hričan (na rieke Ondava)

Black&white:

  • 1. Lovci svetla – Ľuboš Balažovič (Vysoký vrch – SVK strana)
  • 2. Sivá brada – Zoltán Duray
  • 3. Tvrdá práca – Ladislav Hrivko (Pieniny)
Najkrajšie fotografie Prešovského kraja? Tieto snímky bodovali najviac!
13
Galéria
Zdroj: Severovýchod Slovenska
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM