Ľubomír Hudačko Rôzne

FOTO: Vysloviť spoločné Áno je v nich zážitok. 4 najkrajšie svadobné miesta v Prešove a okolí

Deň nazývaný aj ako Deň D. Moment, keď dvojica zaľúbencov robí vo svojom vzťahu zásadný krok a ktorý si zaslúži krásne prostredie. Prešov a jeho okolie disponuje viacerými zaujímavými svadobnými miestami. Zaostrili sme na tie podľa nás najkrajšie. Toto je náš výber...

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Vysloviť spoločné Áno je v nich zážitok. 4 najkrajšie svadobné miesta v Prešove a okolí
Zdroj: Dnes24.sk

V Prešove a okolí sa odohrávajú sobáše na mnohých zaujímavých miestach. My sme vybrali štyri z nich, ktoré sú podľa nás najkrajšie. Dve priamo z Prešova a dve z okolitých dedín.

Kalvária v Prešove

Jedným z najkrajších miest na konanie obradu je prešovská Kalvária. V roku 2015 sa v nej uskutočnili celkovo tri sobáše. Sobáš však môže byť aj v iný deň ako v sobotu. Už sa konali aj v nedeľu či v piatok. „To, že sú sobáše v sobotu je zvyk, tradícia, nie predpis cirkvi. Sviatosť manželstva sa môže vysluhovať aj v pôste a advente. Sobáš však nemá mať slávnostný rozmer, napríklad s dychovkou pred kostolom,“ uviedol dekan farnosti sv. Mikuláša v Prešove Jozef Dronzek. Mladomanželia chcú podľa slov dekana sobáš napríklad aj v záhrade, ale na Slovensku to dovolené nie je. „Tieto veci spravuje Konferencia biskupov Slovenska,“ dodal.

Kaštieľ Fričovce

Ak si chcete dopriať extra príjemnú romantiku a pre svadobčanov pripraviť ozajstný zážitok, na obrad si môžete vybrať aj kaštieľ v obci Fričovce pri Prešove. Ten disponuje naozaj nádhernými priestormi. „Organizácia svadobného obradu je možná v ktorýkoľvek deň. Poplatok za prípravu svadobného obradu je 25 eur. V roku 2015 sme organizovali svadby takmer každú sobotu. S extra netradičnými požiadavkami sme sa zatiaľ nestretli, šlo len o klasické svadby,“ uviedol pre náš portál František Tomko, majiteľ kaštieľa Fričovce.

Konkatedrála sv. Mikuláša

Mnohí mladomanželia za priestor svojho svadobného obradu zvolili aj konkatedrálu sv. Mikuláša. „Vlani sa tu konalo 120 svadobných obradov. Výdaje s tým spojené sú hradené formou milodarov. V žiadnom prípade si kňaz neberie peniaze len pre seba, ide o milodar. Veľakrát ale nie je žiaden,“ uviedol dekan farnosti sv. Mikuláša v Prešove Jozef Dronzek. Pri sobášoch majú zaľúbenci aj rôzne požiadavky, napríklad chcú zavesiť na lavice všelijaké výzdoby. „Ľudia nechcú pochopiť, že to zakazuje Zákon o ochrane kultúrnych pamiatok. Už bola požiadavka aj na pribíjanie klincov na historické lavice, aby tam boli ozdobné stuhy a kvety. A bol už aj taký prípad, aby sa z veže konkatedrály zlaňovali horolezci a aby pri východe z kostola na mladomanželov sypali kvety,“ prezradil dekan zopár zaujímavostí.

Kaštieľ Péchy Hermanovce

V Hermanovskom kaštieli Péchy vám vyhovejú v rôznych požiadavkách, priať si môžete napríklad kompletnú organizáciu svadby, alebo si ju čiastočne môžete organizovať aj sami. „Od toho sa odvíja aj cena za všetky služby. U nás nepoznáme význam slova neštandardný. Svadby sa konajú na celom trojhektárovom pozemku Pechy Castle. Zažili sme aj netradičné svadby od príletu mladomanželov balónom, či spúšťaním kvetov na svadobčanov z malého lietadla,“ uviedla hotelová manažérka Martina Marušová. V kaštieli už teraz prijímajú rezervácie na rok 2018. „Naša hlavná svadobná sezóna pre svadbu v Party stane je od konca apríla do konca októbra a počas nej máme svadby nielen v soboty, ale aj počas týždňa,“ zakončila Marušová.

Najkrajšie sobášne miesta v Prešove a okolí? Tieto rozhodne stoja za pozornosť!
8
Galéria
Zdroj: TASR
Ktoré z týchto svadobných miest v Prešove a okolí sa vám páči najviac? Kalvária v Prešove
Kaštieľ Fričovce
Kaštieľ Péchy Hermanovce
Konkatedrála sv. Mikuláša
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM