Eliška Šándorová Rôzne

FOTO: V Aténach nad Torysou sa dnes varí pivo. Náš kraj chránia i anjeli a kominár

Metropola Šariša sa môže pochváliť tromi erbmi. Tie sú v našom kraji bohaté na záhady - anjelské krídla, prestretý stôl, tajomné studne i kľúče.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V Aténach nad Torysou sa dnes varí pivo. Náš kraj chránia i anjeli a kominár
Zdroj: Dnes24.sk

Ak nie ste odborník na erby, čiže heraldiku, pri mnohých musíte použiť kúsok fantázie. Z erbu sa dá vyčítať všeličo, sú znakom samostatnosti obcí. Všetky sú zapísané v heraldickom registri na ministerstve vnútra. Má sa tak predísť tomu, aby sa vyskytli podobné alebo rovnaké erby.

"V Európe je takáto tradícia od stredoveku. Erb na pečati slúžil ako podpis, najčastejšie sa používa na pečatidle obce, jej vlajke, na insígniách starostu, na budove obecného úradu i v rokovacích miestnostiach orgánov obce,“ vysvetľuje etnologička Katarína Nádaská.

Pod ochranou anjelov

Máloktoré mesto sa môže pochváliť tým, že je zapísané v zozname Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Tento titul má od roku 2000 známe kúpeľné mestečko Bardejov.

Erb tvorí delený štít. V hornej modrej polovici sú dve zlaté skrížené halapartne (sečné zbrane), zlatá otvorená koruna a zlatá ľalia. Dolnú polovicu štítu vypĺňa sedemkrát delené červeno strieborné pole. Halapartne vyjadrujú symbol pohraničného mesta, koruna slobodné kráľovské mesto a ľalia v hornej a polia v dolnej časti erbu sú symbolmi rodov Anjouovcov a Arpádovcov. Nosičom štítu je anjel s rozprestretými krídlami.

Čítajte aj: Mestské časti Prešova, ktoré sa hrdia novinkou: Pozrite si ich erby v plnej kráse

Podobný erb má aj kráľovský Kežmarok. Bol udelený mestu na erbovej listine kráľa Mateja Korvína z mája 1463 – kráľ Matej zároveň udelil mestu právo používať pri pečatení červený vosk.

Tajomné strechy

Ktovie, či to boli stavbári alebo kominári. S kúskom fantázie, možno chodili po strechách domov mládenci k mladým devám. Zaujímavé sú erby dvoch obcí. Hrabová Roztoka zobrazuje strechu domu a na ňom opretý rebrík. Obec je pri Ubli, má len 62 obyvateľov. Po strechách zrejme chodili aj šikovní kominári. Obec, ktorá má ako jediná v erbe kominára, je Hromoš v okrese Stará Ľubovňa.

"Z heraldiky poznáme i heraldické figúry – vytvorené štylizovaným zobrazením postáv a predmetov. Zobrazujú celé ľudské telo, alebo jeho časti, čerpajú námety z ríše zvierat, rastlín z oblasti pracovných nástrojov, nebeských telies ale používajú sa aj bájne živočíchy a postavy,“ vysvetľuje Nádaská.

Zdroj: e-obce.sk

Atény nad Torysou

Prešov bol preslávený textilnými závodmi, ťažbou soli, tehelňami, mestskými mlynmi, malou likérkou, octárňou a pivovarom. Tým posledným je metropola Šariša dodnes. Pomenovanie Atény nad Torysou sa vžilo v druhej polovici 19. a začiatkom nášho storočia pre vysokú úroveň kultúry, vzdelanosti a školstva. Slobodné kráľovské mesto Prešov disponovalo vlastným erbom od polovice 15. storočia.

Prvý erb udelil mestu Ladislav V. (Pohrobok) v r. 1453. Pozostával zo štítu; v jeho hornej časti boli tri červené ruže v striebornom poli a v spodnej časti striedavo dva červené a dva strieborné pruhy.

Čítajte aj: O prešovskom erbe sa dodnes vedú polemiky: Boli na ňom najprv kvety jahôd či ruže?

V poradí druhý erb, ktorý je vylepšením predchádzajúceho, získalo mesto v r. 1548 od kráľa Ferdinanda I. Habsburského. V ľavej polovici bol vyobrazený v bielom poli miznúci čierny orol, držiaci v pazúroch jahodu s troma červenými a dvoma zelenými plodmi.

Orol je motívom z ríšsko-nemeckého znaku, ktorý Habsburgovci ako cisári používali a vyjadruje vylepšenie pôvodného erbu. Jahody v jeho pazúroch majú symbolizovať vtedajšie meno Prešova, ako je to v texte privilégia doslovne napísané. Do 70. rokov nášho storočia sa používala aj tretia verzia. Mesto sa napokon vrátilo, a dodnes používa, k prvému erbu.

Stolček, prestri sa!

Ak budete prechádzať okresom Snina, do oka vám padne milý stolček, ktorý víta návštevníkov obce Hostovice. Erb súvisí s existenciou obchodnej cesty z Uhorska do Poľska, ktorá začínala v Snine a končila vo Woli Michovej. Známa bola pod názvom Poľská cesta (Poľská puť), pričom mýto z prevážajúceho tovaru sa vyberalo na colnici v Hostoviciach.

Čítajte aj: Rýchly OBRÁZKOVÝ kvíz z Prešovského okresu: Priraďte dedinám správne erby a zistite svoje skóre!

Tatranskými štítmi sa pýši mesto Poprad, Svit, Vysoké Tatry či Gerlachov. Nájdeme ich aj tatranských obciach. Kľúče nájdeme aj v liečivej Lučivnej, obce Batizovce, Dlhé Klčovo v okrese Vranov nad Topľou i v meste Humenné. V modrom štíte je strieborné rameno držiace zlatý kľúč, sprevádzaný strieborným polmesiacom a zlatou šesťcípou hviezdou.

Ak nepoznáte históriu erbu vášho mestečka či obce, keď najbližšie budete prechádzať okolo tabule, všimnite si jeho zobrazenie. Možno si s kúskom fantázie vytvoríte vlastný príbeh.

Erby obcí a miest Prešovského kraja
11
Galéria
Zdroj: manik.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM