Správy

Dupkala na poste riaditeľa galérie KONČÍ: Župan Majerský chce dôstojnejšiu reprezentáciu

Prešovskí krajskí poslanci odvolali počas pondelkového rokovania k 10. aprílu z funkcie riaditeľa Krajskej galérie v Prešove Rudolfa Dupkalu.

Ilustračný obrázok k článku Dupkala na poste riaditeľa galérie KONČÍ: Župan Majerský chce dôstojnejšiu reprezentáciu
Zdroj: Dnes24.sk

Za zločin prijímania úplatku mu totiž Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku 22. marca vymeral päťročný nepodmienečný trest odňatia slobody. Rozsudok nie je právoplatný, keďže prokurátor aj obžalovaný podali proti nemu odvolanie.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

„Som presvedčený, že naša inštitúcia si zaslúži dôstojnejšiu reprezentáciu vzhľadom na viaceré okolnosti,“ uviedol pred hlasovaním o odvolaní Dupkalu z pozície riaditeľa predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský.

Primátor Prešova?

Poslancom ozrejmil, že uznáva prezumpciu neviny a návrh na odvolanie riaditeľa predkladá bez udania dôvodu.

Ako povedal Dupkala vo svojom vystúpení, za necelých 12 rokov, odkedy je vo funkcii riaditeľa, bolo v galérii vykonaných najviac kontrol spomedzi všetkých kultúrnych inštitúcií v kraji.

„Ani jedna z kontrol nenašla závažné porušenie,“ skonštatoval Dupkala, ktorý je aj krajským a mestským poslancom. Po rozhodnutí poslancov o jeho odvolaní z funkcie sa pred médiami vyjadril, že zvažuje kandidatúru na primátora Prešova, ako aj predsedu PSK.

Zostaňte u nás, máme ďalšie nové správy:

Dupkala si má päťročný nepodmienečný trest odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Od investora ľadovej plochy mal žiadať v apríli 2018 úplatok vo výške 20-tisíc eur.

Cíti sa nevinný

Na rokovaní mestského zastupiteľstva mal za to pri schvaľovaní finančného príspevku vo výške 600-tisíc eur na výstavbu tréningovej ľadovej plochy hlasovať za návrh riešenia predložený žiadateľom – investorom.

Obžalovaný pripustil, že ho investor dvakrát požiadal o pomoc.

Prvý raz mal intervenovať, aby sa proti výstavbe haly neuskutočnila petícia a tiež mal byť oslovený s prosbou o pomoc pri výstavbe parkovacích miest. Odmieta, že by za to žiadal či prijal úplatok. Cíti sa byť nevinný.

ilustračné foto

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM