Ľubomír Hudačko Správy

Dobrá správa pre Prešovčanov: Pre dane vám z peňaženiek viac eur neubudne!

V peňaženkách Prešovčanom ubúdať viac eur kvôli daniam a poplatkom nebude. Sadzby dane z nehnuteľností ani sadzby miestnych daní a poplatky za komunálny odpad, psa či drobné stavebné odpady sa totiž na rok 2015 nemenili.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa pre Prešovčanov: Pre dane vám z peňaženiek viac eur neubudne!
Zdroj: TASR

Ako povedala hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny Gazdová, pohľadávky mesta na miestnych daniach a poplatkoch za komunálne odpady a drobné stavebné odpady za rok 2014 klesli oproti roku 2013 o približne 253 000 eur.

Možnosť požiadať o splátkový kalendár

Tieto nedoplatky občanov mesta klesajú odvtedy, čo samospráva začala so zverejňovaním daňových dlžníkov na internetovej stránke.

„Počas prvého polroka od zverejňovania sa počet daňových dlžníkov znížil o približne 200 a vo finančnom vyjadrení nám klesla dlžná suma o viac ako 100 000 eur. Daňovníci, ktorí sa ocitli vo finančných problémoch, majú možnosť požiadať správcu dane o individuálny splátkový kalendár,“ uviedla hovorkyňa.

Za omeškanie sa vyrúbi úrok

Po uplynutí splatnosti príslušnej splátky miestnej dane správca dane zasiela daňovým dlžníkom výzvu na zaplatenie nedoplatku. Ak daňovník nereaguje v náhradnej lehote uvedenej vo výzve, správca dane zabezpečuje nedoplatok zriadením záložného práva v katastri nehnuteľností a následne vymáha nedoplatok daňovým exekučným konaním. Za omeškanie platby správca dane vyrubuje úrok z omeškania.

V tomto roku sa podľa Kmetóny Gazdovej zmenili tlačivá na priznanie k dani z nehnuteľností, dani za psa, k dani za predajné automaty a k dani za nevýherné hracie prístroje a sú jednotné pre právnické a fyzické osoby.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM